Νέα έρευνα της Opinion Poll: Κατά 20 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ- Ανησυχία για την οικονομία

Νέα έρευνα της Opinion Poll: Κατά 20 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ- Ανησυχία για την οικονομία
Κόσμος κάνει την Κυριακάτικη βόλτα του στο Θησείο, Κυριακή 10 Μαΐου 2020. Δεύτερο Σαββατοκύριακο μετά της άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας επιβεβαιώνει η νέα έρευνα της Opinion Poll στο διάστημα μετά την αποτελεσματική  διαχείριση δύο κρίσεων: του Έβρου και της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, 32,5% μπροστά από τις προτιμήσεις που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας με 19,5%. ( Στο τέλος Μαρτίου οι προτιμήσεις ήταν 51% έναντι 20%, δηλαδή 31% διαφορά στις προτιμήσεις).

Υπάρχουν δύο προκλήσεις στο επόμενο διάστημα που θα κρίνουν πολλά, η οριστική αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά κυρίως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για το πρώτο, φαίνεται το 40% να αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας.

Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών. Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφθεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες ( π.χ. σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λπ.)

Το δεύτερο, η αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ενώ ήδη εκφράζεται μία απαισιοδοξία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Υπάρχει φόβος, απαισιοδοξία και αβεβαιότητα που φαίνεται ότι οδηγεί σε μία στάση σχετικού κρατήματος και επιφύλαξης  απέναντι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον πρωθυπουργό παρά το ισχυρό προφίλ και πολιτικό απόθεμα που δείχνει να διαθέτει.

Είναι φανερό ότι αυτό το εύρημα χτυπάει καμπανάκι για την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποδοχή μίας σειράς μέτρων και ο βαθμός ικανοποίησης από αυτά.

Από τις απαντήσεις οι τρεις παρεμβάσεις που ξεχωρίζουν είναι:

Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης (74,4%) , τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη (65,5%) και τα βήματα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους (62,5%). Πολύ κοντά βρίσκεται και η ικανοποίηση από την στάση μας απέναντι στις τούρκικες προκλήσεις (62,5%).

Σε απόσταση βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44,4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49,4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

Τέλος, πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16,3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία. Μία συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 77% απαντά όχι, ενώ το 23% απαντά ναι. Πρόκειται για εύρημα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Στην πρώτη τριάδα των υπουργών βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Κεραμέως, Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης σχεδόν με την ίδια επίδοση του Γ. Γεραπετρίτη.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό, πολιτικό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει πολύ υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με θετικό ισοζύγιο θετικών, αρνητικών απόψεων 43%.

Είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο και μάλιστα υψηλό.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει δημοφιλία της τάξης του 28% (41% πίσω από τον πρωθυπουργό) και αρνητικό ισοζύγιο 31%. Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς οι δημοφιλίες και τα ισοζύγια είναι: Για την Φώφη Γενημματά 26,5% ( – 41,5% ), Δημήτρη Κουτσούμπα 21,7% ( – 43,2%) , Κυριάκο Βελόπουλο 16,1% ( – 56,5%) και Γιάνη Βαρουφάκη 13,3% ( – 64,3% ).

Το πολιτικό κλίμα σε αυτή την συγκυρία εκφράζεται ασφαλώς στην πρόθεση ψήφου. Οι αλλαγές που σημειώνονται συγκριτικά με την τελευταία μας έρευνα είναι οριακές για όλα τα κόμματα.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 40,2% (40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (20,2%).

Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους, με την ΜΕΡΑ25 να εμφανίζει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι: ΚΙΝΑΛ 4,5% ( 5% στην προηγούμενη έρευνα) , ΚΚΕ 5% (5,5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% ( 4,5%) και ΜΕΡΑ25  3% ( 2%).