Νέα ΝΟΤΑΜ: Τι ισχύει για τις πτήσεις εσωτερικού, πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Νέα ΝΟΤΑΜ: Τι ισχύει για τις πτήσεις εσωτερικού, πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού
Passengers seen with the obligatory face masks at the main departure hall in the terminal of Athens International Airport ATH LGAV in Greece. Many countries Greece included reintroduce Coronavirus measures like lockdown, quarantine and travel restrictions. Passengers wearing face masks and gloves, using hand sanitizers as a preventive measure against the spread of the COVID-19 pandemic. Greece and Europe closed the borders for people outside of Europe and the Schengen zone for a long time but Greece started lifting the traffic ban since June 2020 to boost the economy, travel and tourism industry resulting higher cases every day and facing a second wave with bigger numbers in contrast with the low cases during the first wave. Arriving passengers in the Greek airports are subject to coronavirus test. The world passenger traffic declined during the coronavirus covid-19 pandemic with the industry struggling to survive. October, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Οι ταξιδιώτες, για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο χωρίς τεστ, θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως 9 μήνες ή εναλλακτικά πιστοποιητικό νόσησης που η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις αλλαγές που αφορούν στα πιστοποιητικά/βεβαίωσεις εμβολιασμού και νόσησης που ισχύουν από εδώ και στο εξής στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες, για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο χωρίς τεστ, θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση ή εναλλακτικά πιστοποιητικό νόσησης που η ισχύς του διαρκεί έως έξι (6) μήνες.

Σε σχέση με την προηγούμενη αεροπορική οδηγία (notam), η αλλαγή είναι στους χρόνους που ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης που από τους επτά (7) μήνες και τρεις (3) μήνες που προβλεπόταν πριν, τώρα θα ισχύουν εννέα (9) και έξι (6) μήνες αντίστοιχα.

Ειδικότερα η νέα notam πτήσεων εσωτερικού μετά και την τελευταία αλλαγή προβλέπει:

Οι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE), είναι επίσης αποδεκτό.

2) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως έξι (6) μήνες σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

3) Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών με rapid test πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.