Νέα παρέμβαση Στουρνάρα: Να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς

Ο διοικητής της ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να δώσουν έμφαση στην επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων δανείων».

Τους κινδύνους που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, εξαιτίας της αναταραχής που προκαλεί η ιταλική κρίση, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του. «Έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων διεθνώς», υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στα «Παραπολιτικά» και αναλύει τις δύο αιτίες που συμβαίνει αυτό.

«1) Η επαναφορά της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα, μετά τη σταδιακή λήξη των Προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης και 2) η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία λειτουργεί ήδη σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Για την Ελλάδα, πέρα απ’ αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα στις γειτονικές μας χώρες (Τουρκία, Ιταλία), που επηρεάζουν τις αγορές σε τοπικό επίπεδο. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ’ ότι είχε υποτεθεί, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν και η μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (είμαστε καθαροί εισαγωγείς), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας».

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς, να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, καλεί τις τράπεζες να δώσουν έμφαση στην επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Πιο αναλυτικά:

«Τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτές τις διαπιστώσεις είναι αυτονόητα: η συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία θα γίνει θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, εφόσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Όχι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον, τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, προσέλκυση επενδύσεων, για να ελαχιστοποιηθεί το κενό μεταξύ εγχώριων αποταμιεύσεων και επιθυμητών επενδύσεων, έμφαση στους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιριών και έμφαση εκ μέρους των τραπεζών στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους».