Η νέα πορεία της ΔΕΛΤΑ

Η νέα πορεία της ΔΕΛΤΑ

Εξωστρέφεια και καινοτόμα στρατηγική οι δύο πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας.

Η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας ΔΕΛΤΑ, μέλος του Ομίλου Vivartia. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ και του ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ, Αντώνης Μαυριδόγλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, οι επιχειρηματικές συμφωνίες της εταιρείας στο εξωτερικό, πιστοποιούν τον εξωστρεφή προσανατολισμό των τελευταίων ετών, ενώ η διαρκής εισαγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνουν την εστίαση της εταιρείας στην καινοτομία.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα καινοτομίας αποτελεί το «Φρέσκο Γάλα της Ημέρας», οι ρυθμοί πωλήσεως του οποίου στις 10 πρώτες ημέρες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον κ. Μαυριδόγλου, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πρόκειται για φρέσκο γάλα που παστεριώνεται τι πρώτες πρωινές ώρες της ίδια ημέρας που το βρίσκει ο καταναλωτής στο κατάστημα. Διακινείται σε 3.000 σημεία πώλησης στο λεκανοπέδιο της Αττικής (φούρνοι και γαλακτοπωλεία) στην τιμή των 1,40 ευρώ, περίπου 5% χαμηλότερα από το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ. Για την παραγωγή του προϊόντος η εταιρεία προμηθεύεται γάλα από συνεργαζόμενες φάρμες στη Βοιωτία. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι πολύ θετική, εξαντλώντας όλες τις καθημερινές ποσότητες που διαθέτει η εταιρεία στην αγορά και η διοίκηση εξετάζει σταδιακά την επέκταση πώλησής του και σε άλλα κανάλια διανομής.

Αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι και η πρόοδος που εμφανίζει η συνεργασία της ΔΕΛΤΑ στην Ιταλία με τον μεγαλύτερο όμιλο γαλακτοκομικών της χώρας Granarolo. Μέσα σε τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και με διανομή ακόμα υπό ανάπτυξη, κατέκτησε ήδη τη 2η θέση στην αγορά του ελληνικού γιαουρτιού (μερίδιο σε όγκο 17,4%), με αποτέλεσμα να έχει παρουσία στο 35% των καταστημάτων της Ιταλίας. Επίσης συζητά την επέκταση της συνεργασίας και σε άλλα προϊόντα εκτός από το γιαούρτι.

Αναφερόμενος στην Vivartia ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιωάννης Αρτινός υπογράμμισε ότι ο όμιλος με νέες συνεργασίες σε εμπορικό και παραγωγικό επίπεδο, ισχυροποιεί τη θέση του σε υφιστάμενες αγορές και εισέρχεται σε νέες έχοντας ως στόχο για την επόμενη τριετία, το 30% του τζίρου να προέρχεται από το εξωτερικό. Επίσης πρόσθεσε ότι παρόλη τη συνεχιζόμενη ύφεση, όλες οι εταιρείες της Vivartia παρουσιάζουν ανάπτυξη πωλήσεων και άνοδο μεριδίων αγοράς.

Η διεθνοποίηση της Vivartia, όπως ανέφερε ο κ. Αρτινός, προχωράει με αμείωτους ρυθμούς και ήδη τα προϊόντα και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε 38 χώρες ανά τον κόσμο, με αρκετά πρόσφατα παραδείγματα όπως οι εξαγωγές της ΔΕΛΤΑ στην Ιταλία και του ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ στην Αγγλία και η δημιουργία νέων καταστημάτων εστίασης (GOODY’S, FLOCAFE) στην Αυστραλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Αγγλία.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Αρτινός ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής νέου εργοστασίου επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών, χυμών και τσαγιού στο Αμπού Ντάμπι στο πλαίσιο συμφωνίας με αραβική εταιρεία.

Αναφορικά με την εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ, ο κ. Αρτινός απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η εταιρεία έχει υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγορά ποσοστού 43% (έναντι 4,5 εκατ. ευρώ). Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται η απόφαση. Επανέλαβε ωστόσο ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει η συγκεκριμένη εξαγορά.