Νέα «ζόρια» για τη Meta στην ΕΕ λόγω της συμπεριφορικής διαφήμισης

Νέα «ζόρια» για τη Meta στην ΕΕ λόγω της συμπεριφορικής διαφήμισης
(FILES) This picture taken on January 12, 2023 in Toulouse, southwestern France shows a tablet displaying the logo of the company Meta. Meta on October 25 reported that its quarterly profit more than doubled from last year's figure to $11.6 billion as ad revenue climbed. The tech firm behind Facebook, Instagram and WhatsApp said revenue also grew 23 percent to $34 billion when compared to the same period a year earlier. "We had a good quarter for our community and business," Meta chief executive Mark Zuckerberg said in an earnings release. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) Photo: AFP
Πώς επηρεάζονται περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεδομένων (European Data Protection Board – EDPB) συμφώνησε να επεκτείνει την απαγόρευση της «συμπεριφορικής διαφήμισης» στο Facebook και το Instagram ώστε να καλύπτει και τις 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δήλωσε αργά την Τρίτη η ρυθμιστική αρχή δεδομένων της Νορβηγίας.

Η απαγόρευση της εν λόγω διαφήμισης, η οποία στοχεύει τους χρήστες συλλέγοντας τα δεδομένα τους, αποτελεί πλήγμα για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms, ιδιοκτήτη των δύο υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες του νορβηγικού Datatilsynet να περιορίσει την πρακτική αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων συμφωνεί με την αξιολόγηση της Datatilsynet και επεκτείνει την απαγόρευσή μας. Στόχος είναι οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη να έχουν καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της νορβηγικής ρυθμιστικής αρχής για τα δεδομένα, Line Coll.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta υπόκειται ήδη σε ημερήσια πρόστιμα στη Νορβηγία ύψους 1 εκατομμυρίου κορόνων (90.000 δολάρια) για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα τους, όπως τοποθεσίες ή συμπεριφορά περιήγησης, για διαφημίσεις, ένα επιχειρηματικό μοντέλο που είναι κοινό στις Big Tech.

Η Datatilsynet δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι παρέπεμψε το εν εξελίξει πρόστιμο στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, καθώς το πρόστιμο της ίσχυε μόνο στη Νορβηγία και επρόκειτο να λήξει στις 3 Νοεμβρίου. Τώρα θα καταστεί μόνιμο.

Η απόφαση επηρεάζει περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Η Meta την Τετάρτη τόνισε ότι είχε ήδη δηλώσει ότι θα δώσει στους χρήστες στην ΕΕ και τον ΕΟΧ την ευκαιρία να συναινέσουν και ότι θα προσφέρει, τον Νοέμβριο, ένα συνδρομητικό μοντέλο για να συμμορφωθεί με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

«Τα μέλη του EDPB γνώριζαν αυτό το σχέδιο εδώ και εβδομάδες και ήμασταν ήδη σε πλήρη συνεργασία μαζί τους για να καταλήξουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλα τα μέρη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Αυτή η εξέλιξη αγνοεί αδικαιολόγητα αυτή την προσεκτική και ισχυρή ρυθμιστική διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: