Νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εξήγγειλε η Μέρκελ

Νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εξήγγειλε η Μέρκελ

Σχέδιο περαιτέρω κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε.

H Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μίνσκ για την κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους φιλορώσους αντάρτες, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Κρατάμε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η νέα συμφωνία δεν εφαρμοστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόνο όταν συντρέξουν οι κατάλληλοι λόγοι.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει σχέδιο περαιτέρω κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομολόγου του της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και στους φιλο-ρώσους αυτονομιστές στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία. Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται η απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες, καθώς και στην πρόσβαση εταιρειών στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων, στην πώληση όπλων και την παροχή τεχνολογίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως είναι οι οικονομικές κυρώσεις, εάν κριθεί απαραίτητο ώστε να πιεστεί η Μόσχα να διατηρήσει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν συζητήθηκαν νέες κυρώσεις παρότι λίγο νωρίτερα και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μελετήσουν πιθανά περαιτέρω μέτρα τα οποία θα ληφθούν αν χρειαστεί.

 Η Ευρώπη θα αρχίσει εκ νέου συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξαναρχίσει τριμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και το Κίεβο για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει στόχο να αποφευχθεί τον ερχόμενο χειμώνα μια κρίση παρόμοια με αυτή των τελευταίων μηνών, όταν η ΕΕ χρηματοδότησε εν μέρει την προμήθεια της Ουκρανίας με αέριο.

Ακόμη, ο Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης για το πώς η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την Ουκρανία, που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής με τη Ρωσία, θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η Ρωσία με άλλα κράτη της περιοχής.