Νέες πρωτοβουλίες της Coca-Cola Hellenic Bottling Company για το νερό

Νέες πρωτοβουλίες της Coca-Cola Hellenic Bottling Company για το νερό
Photo:

Ο Όμιλος Coca-Cola ΗBC ανακοίνωσε τη μείωση του δείκτη χρήσης νερού κατά 30% έως το 2020 σε σύγκριση με το 2010.

Ο Όμιλος Coca-Cola Hellenic Bottling Company ανακοίνωσε τις νέες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις του για τη μείωση της χρήσης νερού και του ανθρακικού αποτυπώματος, με αφορμή τη διάκριση του στους δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI), όπου κατέλαβε την κορυφαία θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου.

Ο Όμιλος Coca-Cola ΗBC ανακοίνωσε τη μείωση του δείκτη χρήσης νερού κατά 30% έως το 2020 σε σύγκριση με το 2010, καθώς και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο.

Οι πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη που υλοποιεί ο Όμιλος Coca-Cola HBC, επιβραβεύτηκαν τον Σεπτέμβριο με την κορυφαία θέση στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (Dow Jones Sustainability World και Europe Indices) ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο Όμιλος Coca-Cola ΗBC κατέκτησε επίσης την 8η θέση ανάμεσα στις 100 εισηγμένες εταιρείες του δείκτη FTSE 100, για τον απολογισμό του για το ανθρακικό αποτύπωμα από τoν οργανισμό Carbon Clear, καθώς και την 1η θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου.

Ο Νίκος Φαραντούρης, Sustainability Manager Ελλάδας-Κύπρου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, σημείωσε: «Οι νέες μας δεσμεύσεις αντικατοπτρίζουν τη θέση που έχει η εταιρία μας ως κινητήριος δύναμη στον κλάδο. Θα συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων αυτών στην Ελλάδα, μέσω των πρακτικών που εφαρμόζουμε στις εγκαταστάσεις μας. Ήδη, οι πρωτοβουλίες μας έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα: μείωση του δείκτη χρήσης ενέργειας κατά 15,1% (2013-2014) και μείωση του δείκτη χρήσης νερού κατά 24,5% για την ίδια χρονική περίοδο. Το πλάνο μας για την εξοικονόμηση ενέργειας εντός του 2016, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση λαμπτήρων LED, την εγκατάσταση μοτέρ υψηλής απόδοσης και την αναβάθμιση του δικτύου θέρμανσης/ψύξης. Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης ενέργειας. Για να μειώσουμε το δείκτη χρήσης νερού στις εγκαταστάσεις μας, έχουμε δημιουργήσει ένα πλάνο που περιλαμβάνει την ανακύκλωση νερού σε γεμιστικές μηχανές και παστεριωτές στις γραμμές παραγωγής της Amita, καθώς και ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με τη συμμετοχή των εργαζομένων για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση των διαρροών νερού. Οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους συνεργάτες μας είναι καταλυτικές στην επίτευξη των στόχων μας και θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικό ρόλο στις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε».

Για 8η συνεχή χρονιά η εταιρεία κατατάσσεται στους δείκτες DJSI, που αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την εταιρική κοινωνική ευθύνη κορυφαίων εταιρειών, λόγω της αυστηρής διαδικασίας αξιολόγησης.

Στη διεθνή αξιολόγηση των δεικτών DJSI, στην οποία συμμετείχαν 2.500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, από διαφορετικούς κλάδους, ο Όμιλος Coca-Cola HBC κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Η συνολική βαθμολογία της εταιρείας ήταν 87/100, υψηλότερη κατά 34 μονάδες  από το μέσο όρο του κλάδου. Η εταιρεία διακρίθηκε επίσης ως η κορυφαία του κλάδου, με βάση τα εξής 8 κριτήρια: Κώδικας Επιχειρηματικής Ηθικής/ Συμμόρφωση & Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Περιβαλλοντική Πολιτική, Συσκευασία Προϊόντων, Προμήθεια Πρώτων Υλών, Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Υγεία και Διατροφή, Κοινωνικοί Απολογισμοί, καθώς και Προσέλκυση και Διατήρηση Ταλέντου.

Μερικά παραδείγματα των πρωτοβουλιών της Coca-Cola Τρία Έψιλον για την αειφόρο ανάπτυξη:

  • Οι μονάδες στο Σχηματάρι και το Αίγιο έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη φάση της διαδικασίας του European Water Stewardship (ΕWS) και ετοιμάζονται για πιστοποίηση
  • Η καινοτόμος συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με 24% λιγότερο πλαστικό (PET), συμβάλλει στη μείωση αέριων ρύπων κατά 23,81%, μια πρακτική που έχει λάβει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και διεθνώς
  • Στη μονάδα του Αιγίου έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση διαρροών αέρα σε πραγματικό χρόνο
  • Στη μονάδα του Σχηματαρίου έχουν τοποθετηθεί λαμπτήρες LED υψηλής απόδοσης
  • Αξιοποίηση φυσικού φωτισμού στη μονάδα του Ηρακλείου
  • Πραγματοποιούνται σε όλες τις μονάδες, καθημερινές μετρήσεις της απόδοσης και κατανάλωσης νερού και ενέργειας

Συνολικά για το 2014, τα κυριότερα αποτελέσματα του Ετήσιου Απολογισμού του Ομίλου Coca-Cola HBC είναι τα εξής:

  • Κατάταξη «Α» με βάση το CDP, πρώην Carbon Disclosure Project
  • 7,8% άμεση και έμμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (Πεδίο εφαρμογής 1, 2 και 3)
  • Επένδυση €4,3 εκατ. σε έργα ενεργειακής απόδοσης
  • Βελτίωση του δείκτη χρήσης ενέργειας κατά 4,3%
  • Επένδυση €5,8 εκατ. σε προγράμματα που εξοικονομούν πάνω από 1,1 εκατ. κ.μ. νερού
  • Βελτίωση του δείκτη χρήσης νερού κατά 4,1%
  • 82% δείκτης δέσμευσης των εργαζομένων σε πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης