Νέες ψηφιακές εφαρμογές το καλοκαίρι για το κέντρο της Αθήνας

Νέες ψηφιακές εφαρμογές το καλοκαίρι για το κέντρο της Αθήνας

Ομάδες νέων ανθρώπων ήδη αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες στο ψηφιακό εργαστήρι, Athens Digital Lab, ώστε να βρουν εφαρμογή για το κέντρο της Αθήνας.

Σε μια πιο εύκολη, «έξυπνη» πόλη θα αρχίσουν να ζουν εντός του καλοκαιριού οι κάτοικοι των Αθηνών. Ομάδες νέων ανθρώπων ήδη αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες στο ψηφιακό εργαστήρι, Athens Digital Lab, ώστε να βρουν εφαρμογή αρχικά για το κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα τον Εθνικό Κήπο και το εμπορικό τρίγωνο (περιοχή Συντάγματος, πλατεία Μοναστηριακίου και Ομόνοια).

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής του δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Χαμπίδης, «από την μια πλευρά επιδιώκουμε να βελτιωθεί σε μεγάλο ποσοστό η καθημερινότητα των πολιτών κι από την άλλη πλευρά, η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, αλλά και να ανοίξουν οι υποδομές του δήμου, να τους δώσουμε πρόσβαση. Έτσι, ερχόμαστε σε επαφή στην ουσία με καινοτόμα πράγματα και κατ’ επέκταση με την ίδια την κοινωνία. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την Αθήνα. Υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες, οι οποίες όμως είτε έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης είτε υπάρχει απουσία του απαραίτητου πεδίου για να δοκιμαστούν».

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων «smart city», το οποίο υποστηρίζει τη δημιουργία και την ωρίμανση εφαρμογών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της Αθήνας, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της και ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαμπίδης, το Athens Digital Lab είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο σκοπό έχει να εισάγει καινοτομία στις δομές του δήμου και της πόλης και να ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα. «Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε μια ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση ιδεών για πέντε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες». Αυτές οι ενότητες είναι η καθαριότητα, η στάθμευση, η διαχείριση Πρασίνου, η διαχείριση Δημόσιου Χώρου, η διαχείριση στόλου οχημάτων, «ενώ έχουμε αφήσει και μια ανοικτή θεματική ενότητα για κάποιον που θα είχε μια εξαιρετική ιδέα για μια εφαρμογή που εμείς δεν είχαμε σκεφτεί» δηλώνει και τονίζει ότι «από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα οι ιδέες κατατέθηκαν, έχουν επιλεγεί κι ήδη αρχίζουν να αναπτύσσονται ώστε μέσα στο καλοκαίρι να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα έχουμε στην πράξη αυτές που αφορούν το κέντρο της Αθήνας, όπως στον Εθνικό Κήπο και το εμπορικό τρίγωνο (την περιοχή Συντάγματος, πλατεία Μοναστηριακίου και Ομόνοια)».

Το Athens Digital Lab στεγάζεται στο Σεράφειο Συγκρότημα του δήμου Αθηναίων, και απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες που αγαπούν την τεχνολογία και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση νέων προϊόντων/υπηρεσιών. «Εστιάζουμε στους νέους ανθρώπους αλλά μας ενδιαφέρουν κυρίως οι καλές ιδέες, ανεξάρτητα από ηλικιακές ομάδες. Δίνουμε την ευκαιρία στους ίδιους τους πολίτες, στους κατοίκους της Αθήνας, να δοκιμάσουν λύσεις, να πειραματιστούν» υπογραμμίζει ο κ. Χαμπίδης.

Το ψηφιακό εργαστήρι στην ουσία είναι μια συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Νokia.