Νέες συλλήψεις στην Τουρκία για την τραγωδία της Σόμα

REUTERS

Πέντε ακόμη στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρείας προσήχθησαν για το δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο 301 ανθρακωρύχων.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη πέντε ακόμη ανώτερων στελεχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ανθρακωρυχείου της Σόμα, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα με εκατοντάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο επιχειρησιακός διευθυντής της επιχείρησης Ακίν Τσελίκ, οι μηχανικοί Γιαλτσίν Ερντογάν και Ερντάν Ερσόι, καθώς και ο επικεφαλής ασφαλείας Γιασίν Κουρνάζ, συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία της δολοφονίας εξ αμελείας.

«Δεν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά μας. Εργάζομαι σε ορυχεία 20 χρόνια, και δεν έχω γίνει ποτέ αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού», είχε πει δύο ημέρες πριν τον συλληφθεί ο Τσελίκ, από τα κύρια στελέχη της εταιρείας Soma Holding, στη συνέντευξη Τύπου για το δυστύχημα όπου 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι συλλήψεις των πέντε στελεχών ακολούθησαν την προσαγωγή και ανάκριση 25 προσώπων συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων της επιχείρησης στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα, την ώρα που τα αίτια της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Αξιωματούχοι στη Σόμα ανέφεραν ότι το ορυχείο περνούσε ανά εξάμηνο από επιθεώρηση για τα μέτρα ασφαλείας των χώρων εργασίας από αρμόδιους επιθεωρητές του τουρκικού κράτους. Στον τελευταίο τέτοιο έλεγχο των μέτρων ασφαλείας τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε καταγραφεί κανένα πρόβλημα.

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για το δυστύχημα. Μετά την καταστροφή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της. Μιλώντας στην Άγκυρα , ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα θύματα και οι οικογένειες τους έχουν την στήριξη της κυβέρνησης και υποσχέθηκε μια εξαντλητική έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

«Θα επουλώσουμε τις πληγές », είπε ο Ερντογάν. Οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των ανθρακωρύχων που αγνοούνταν ολοκληρώθηκαν και επίσημα το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Για μία «χούφτα»… άνθρακα!

Τι λέει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του μοιραίου τουρκικού ορυχείου

Τουρκία: «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα»

Νέο βίντεο επίθεσης σε διαδηλωτή «καίει» τον Ερντογάν