«Νεκρό» έργο ο Greek Stream – Παρελθόν η ενεργειακή πολιτική Λαφαζάνη

«Νεκρό» έργο ο Greek Stream – Παρελθόν η ενεργειακή πολιτική Λαφαζάνη

Τι προκύπτει από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Σε διαφορετική «γραμμή» φαίνεται πως κινείται πλέον η κυβέρνηση όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Amos Hochstein, και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Hochstein. «Ήταν η πρώτη συνάντησή μου με το νέο υπουργό, φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά όπως και στο παρελθόν», πρόσθεσε ο κ. Hochstein.

Το κλίμα ήταν σαφώς πιο θερμό σε σχέση με πριν λίγους μήνες στην συνάντηση με τον τότε υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και με αφορμή τις επαφές με την Ρωσία για τον Greek Stream (συνέχεια του αγωγού Turkish Stream). Τότε εξερχόμενος από το γραφείο του πρώην υπουργού ενέργειας ο κ. Hochstein είχε με διπλωματικό τρόπο αναφερθεί στις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας αρνούμενος μάλιστα με δηκτικό τρόπο να σχολιάσει το φλερτ της ελληνικής πλευράς με τον αγωγό Turkish Stream, που από τότε είχε χαρακτηρίσει ως «νεκρό έργο».

Τι συζητήθηκε στην συνάντηση
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή καθώς και στη συνάντηση των δύο με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova που ακολούθησε.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ωστόσο ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, ενώ για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον ΤΑΡ ως έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και πρόσθεσε: ” Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη – όσο μπορεί να γίνει αυτό τώρα – για την Ελλάδα.”

Επίθεση από την πλευρά Λαφαζάνη
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην ενεργειακή πολιτική, εξαπολύει η ιστοσελίδα «Iskra.gr», τονίζοντας ότι «από μια ενεργειακή πολιτική που είχε ως κατεύθυνση το εθνικό συμφέρον και ένα πολυδιάστατο προσανατολισμό επί Λαφαζάνη, η κυβέρνηση προσγειώνεται τώρα σε μια ενεργειακή πολιτική με αμερικάνικη βούλα».

Στο κείμενο με τίτλο «Κυβέρνηση: Στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή πολιτική υπό τα αμερικανικά χαμόγελα», γίνεται λόγος για αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει πιο αρεστή στους Αμερικάνους.

Σύμφωνα με τον συντάκτη: «όσο ο Παναγ. Λαφαζάνης ήταν υπουργός ΠΑΠΕΝ δεχόταν ανελέητες επιθέσεις από τα μεγάλα και ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα καθώς και από τις ΗΠΑ και τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική του. Ειδικότερα δεχόταν επιθέσεις για την επιμονή του στη δημόσια ιδιοκτησία και ακεραιότητα των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας (ΔΕΗ, ΑΔΗΜΕ κλπ), για την πρωτοβουλία συμφωνίας κατασκευής αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, για την διεκδίκηση αντισταθμιστικών και άλλων ωφελειών από τον διαδριατικό αγωγό με αζέρικο φυσικό αέριο, TAP ( η συμφωνία για τον οποίο δεν αφήνει κανένα οικονομικό όφελος στη χώρα μας), για την αντίθεσή του σε μια ενεργειακή ένωση της ΕΕ που θα ευνοούσε τις ισχυρότερες χώρες και τις πολυεθνικές της ενέργειας.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα μέσα ενημέρωσης, που έβαλαν για τα ενεργειακά θέματα κατά του Παν. Λαφαζάνη, τώρα χειροκροτούν την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός: η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή πολιτική της και αρχίζει να αποσπά τα θερμά αμερικάνικα χειροκροτήματα.

Από μια ενεργειακή πολιτική που είχε ως κατεύθυνση το εθνικό συμφέρον και ένα πολυδιάστατο προσανατολισμό επί Λαφαζάνη, η κυβέρνηση προσγειώνεται τώρα σε μια ενεργειακή πολιτική με αμερικάνικη βούλα».