Νέο επεισόδιο στη «μάχη» για το ελληνικό γιαούρτι

Νέο επεισόδιο στη «μάχη» για το ελληνικό γιαούρτι

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται οι πρακτικές της Τσεχίας για το ζήτημα.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε στη βάση του ενωσιακού δικαίου οι τσεχικές αρχές να αναθεωρήσουν και την πρόθεσή τους για τη θεσμοθέτηση των όρων «τύπου ελληνικό», «στυλ ελληνικό», «συνταγή ελληνική» κτλ. για το γιαούρτι παραγωγής τους, ζητά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με νέα επιστολή του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν. Παράλληλα, έχει ήδη σταλεί αίτημα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αποστόλου, αφού χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα την αναγνώριση με παλαιότερη επιστολή του κ. Αντριουκάιτις ό,τι η χρήση του όρου «ελληνικό» σε προϊόντα γιαούρτης αποτελούν σαφή αναφορά καταγωγής, επισημαίνει ότι με τη χρήση όρων, όπως «ελληνικού τύπου», «ελληνικού στυλ» κτλ, προκύπτει αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αλλά και παραπλάνηση του μέσου καταναλωτή, προξενώντας συνειρμό ισοδυναμίας με το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.

«Οι ενωσιακοί κανόνες», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, «πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια. Η σαφήνεια επιβάλει ότι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί σημαίνουν γεωγραφία και οι τεχνικοί όροι σημαίνουν τύπο, στυλ ή συνταγή. Διαφορετική ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού».