Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους

Παρά τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους οι τζιχαντιστές ενισχύουν την παρουσία τους στην κεντρική Συρία.

Υπό τον έλεγχό του κατάφερε να θέσει το Ισλαμικό Κράτος άλλο ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Συρία, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα, αυτήν τη φορά στην επαρχία Χομς.

Έπειτα από μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις η σκληροπυρηνική σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση ανάρτησε 18 φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη σημαία της να κυματίζει στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Τζάχαρ και να έχει κατασχέσει οχήματα και οπλισμό, σύμφωνα με τη SITE, την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστοσελίδων.

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή λόγω των περιορισμών ασφαλείας.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ στις 30 Οκτωβρίου. Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει πλέον το ένα τρίτο της Συρίας καθώς και εκτάσεις του Ιράκ και έχει ανακηρύξει χαλιφάτο στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό του.

«Συνεπώς, μετά τις εγκαταστάσεις στο Σάαρ και τις γύρω από αυτό θέσεις που έγιναν μέρος της γης του χαλιφάτου, οι στρατιώτες προέλασαν καταλαμβάνοντας νέες περιοχές και κάθε έπαινος αξίζει στον Αλλάχ», αναφέρεται σε μήνυμα του ΙΚ. «Χθες οι μαχητές επέβαλαν αυστηρότερο έλεγχο στο χωριό Τζάχαρ και τις εγκαταστάσεις άντλησης φυσικού αερίου του Μαχρ, ενώ σχεδόν εννέα θέσεις υποστηρίζονται από βαρύ οπλισμό, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΙΚ κατάσχεσε δύο άρματα μάχης, επτά οχήματα και αρκετά βαριά πολυβόλα.

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Σεπτέμβριο, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει ότι δεν συντονίζει τις επιχειρήσεις της με τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής οργάνωσης.