Αθανασίου: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για σπουδές κρατουμένων λόγω Ρωμανού

Αθανασίου: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για σπουδές κρατουμένων λόγω Ρωμανού

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου θα εφαρμοστεί η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, εξήγγειλε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση, όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του» τόνισε ο υπουργός.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε: «Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

Μήνυμα προς τους γονείς του Νίκου Ρωμανού απέστειλε ο υπουργός
Ο υπουργός έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν, αλλά έως στιγμής δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία στα τηλέφωνα που άφησαν. Είπε ακόμη πως ενημερώνεται κάθε δύο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατουμένου και πρόσθεσε: «Βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

Επιπλέον ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή.

Όπως δήλωσε μετά τη συνέντευξη, ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας του Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση, και του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να επικοινωνήσουν οι γονείς του με εκείνον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση», αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».

«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς». Εξηγώντας, δε, το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια. «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή, που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω, η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες» διευκρίνισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;».

Συνάντηση Αθανασίου με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Χαράλαμπος Αθανασίου με οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που αφορά τον Νίκο Ρωμανό.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θόδωρος Δρίτσας, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργείου «ατελέσφορη», ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο, αλλά και «πολιτικώς άτολμη».

Πρόσθεσε ότι η απόρριψη της αίτησης του Νίκου Ρωμανού, για τυπικούς λόγους, μπορεί να ξεπεραστεί με νέα διαδικασία που να προσπερνά τις παραλείψεις. «Πρέπει να υπάρχει πεδίο εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων. Η ζωή του Ρωμανού κινδυνεύει». Εξάλλου, ο κ. Δρίτσας υπενθύμισε ότι είναι κοντά η «κρίσιμη μέρα» της 6ης Δεκεμβρίου, λόγω της επετείου από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Θέσαμε όλες τις προσπάθειες για να υπάρξει άμεση λύση» κατέληξε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε με τη σειρά της: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο Ρωμανός να είναι θύμα της πολιτικής, θύμα των σκοπιμοτήτων, θύμα της ίδιας της Δημοκρατίας».

Την Πέμπτη θα επισκεφτούν τον υπουργό για ενημέρωση εκπρόσωποι και των υπολοίπων κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ