Αποκάλυψη: Νέο όπλο στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία

Αποκάλυψη: Νέο όπλο στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία
Russian President Vladimir Putin gives a speech during an event to mark the 1160th anniversary of Russia's statehood in Veliky Novgorod on September 21, 2022. (Photo by Ilya PITALEV / SPUTNIK / AFP) Photo: AFP
Προ των πυλών νέα «πολεμική κανονικότητα»…

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μια έκτακτη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε σε πολλούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στις περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία ήταν ένα deepfake που δημιουργήθηκε από χάκερς.

Στην ανακοίνωση ακουγόταν η τεχνητά δημιουργημένη φωνή του Πούτιν, που έλεγε ότι στις ρωσικές περιοχές Μπελγκορόντ, Βορόνεζ και Ροστόφ της Ρωσίας λόγω επιθέσεων από δυνάμεις της Ουκρανίας έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω επιθέσεων των Ουκρανών. Ο ψεύτικος Πούτιν συνέστηνε στους κατοίκους των περιοχών να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην ενδοχώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Mir, τον οποίο οι χάκερ κατέλαβαν ολοκληρωτικά, ανέφερε ότι το περιστατικό διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Παράλληλα, βίντεο με deepfake του Πούτιν άρχισαν να διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Ουκρανία, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό της διαρροής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Nτίμτρι Πεσκόφ, έκανε δήλωση, μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης, λέγοντας ότι η κήρυξη πολέμου ήταν έργο χάκερ. “Σίγουρα δεν υπήρξε. Πράγματι, υπήρξε χάκερ σε ορισμένες περιοχές. Γνωρίζω ότι υπήρξε χάκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Mir και σε ορισμένα δίκτυα. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ήδη αποκατασταθεί, έχουν τεθεί υπό έλεγχο”, δήλωσε ο Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass.

Το Kyiv Post έγραψε ότι το διοικητικό κέντρο των περιοχών Μπελγκορόντ χαρακτήρισε το μήνυμα “deepfake” που είχε ως στόχο να “σπείρει τον πανικό μεταξύ των κατοίκων του Μπελγκορόντ”. Η Χάνα Λιουμπάκοβα, Λευκορωσίδα δημοσιογράφος και ερευνήτρια στο Atlantic Council, κοινοποίησε ένα απόσπασμα από τηλεοπτική μετάδοση που έδειχνε το deepfake. Ο επιστήμονας δεδομένων Αρσένι Χαχαλίν – ο οποίος συχνά γράφει για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) – ανέφερε σε tweet ότι το hacking μπορεί να αποτελέσει όπλο σε έναν πραγματικό πόλεμο”.

Από την άλλη, κάτι τέτοιο δεν έγινε για πρώτη φορά: Ρώσοι ηθοποιοί είχαν δημιουργήσει ένα deepfake του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτό το βίντεο, ο Ζελένσκι φαινόταν να παροτρύνει τους στρατιώτες του να αποθέσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν στη Ρωσία. Το βίντεο αυτό κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ψευδείς αναρτήσεις που δήθεν προέρχονται από πραγματικές προσωπικότητες αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη,” δήλωσε ο Συνταγματάρχης Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην αξιωματικός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο Politico Europe, αναφορικά με το deepfake του Πούτιν. 

“Στην πολεμική προπαγάνδα, τα ‘deepfakes’ είναι ένα αναμενόμενο όπλο – αλλά δυστυχώς μπορούν να είναι πολύ πειστικά.”

“Υποψιάζομαι ότι αυτή είναι μια νέα κανονικότητα. Πριν λίγες εβδομάδες ήταν η ψεύτικη φωτογραφία της βομβιστικής επίθεσης στο Πεντάγωνο που έγινε viral στο Twitter” δήλωσε ο Χάνι Φαρίντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ειδικός στη ψηφιακή ανάλυση μέσων ενημέρωσης, στο Newsweek.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: