Νέο πακέτο €10 δισ. «βλέπει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας

Νέο πακέτο €10 δισ. «βλέπει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας

Ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ χαλάει τα σχέδια της Μέρκελ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, πυροδοτώντας συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ο ‘Ετινγκερ δεν ασχολείται άμεσα με ζητήματα του χρέους της Ευρωζώνης, τα σχόλιά του αποτελούν τη πιο συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου Γερμανού πολιτικού σχετικά με το πιθανό μέγεθος ενός νέου πακέτου διάσωσης, από τότε που αυτό έγινε θέμα της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε θύελλα δηλώνοντας σαφέστερα από ποτέ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης. Η κυβέρνηση επεχείρησε από τότε να υποβαθμίσει τη σημασία της δήλωσής του.

Ο ‘Ετινγκερ, μέλος του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο.

«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε ο Έτινγκερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλευόμενα τη δήλωση Σόιμπλε υποστήριξαν ότι η Μέρκελ αποκρύπτει τους κινδύνους μιας επιπλέον βοήθειας πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς