Νέο «σοκ» από τη Volkswagen: Ζητούν εξηγήσεις Βερολίνο και Κομισιόν

Νέο «σοκ» από τη Volkswagen: Ζητούν εξηγήσεις Βερολίνο και Κομισιόν
A Volkswagen logo stands next to a CCTV security camera in Wolfsburg, Germany October 7, 2015. Volkswagen Chief Executive Matthias Mueller said in an interview with a German newspaper that the company would launch a recall for cars affected by its diesel emissions crisis in January and complete the fix by the end of next year. REUTERS/Axel Schmidt - RTS3D8H Photo:

Νέες αποκαλύψεις ότι η εταιρεία έδινε λάθος πληροφορίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 800.000 οχημάτων της.

Δεν έχει τέλος το σκάνδαλο της Volkswagen, καθώς συνεχώς νέες πτυχές του βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Πλέον η γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν ζητούν επιτακτικά από την αυτοκινητοβιομηχανία να ρίξει φως «με πλήρη και διαφανή τρόπο» όχι μόνο στην υπόθεση του παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιούσε στους κινητήρες της αλλά και στη νέα αποκάλυψη ότι έδινε λάθος πληροφορίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 800.000 οχημάτων της.

Από τα 800.000 οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που διαπιστώθηκε ότι εξέπεμπαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από όσο υποστήριζε η εταιρεία, τα 98.000 είναι βενζινοκίνητα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

“Σήμερα μας είπαν ότι μεταξύ των οχημάτων που αφορά το θέμα αυτό, τα 98.000 είναι βενζινοκίνητα” είπε ο υπουργός σε μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ήταν αφιερωμένη στο σκάνδαλο της VW.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, παρουσιάζει ένα παράδειγμα: το Golf Blue Motion εκπέμπει περισσότερα από 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο και όχι 90 γραμμάρια, όπως αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του. Το ανώτατο όριο που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές είναι 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Ο Ντόμπριντ χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις νέες αποκαλύψεις και τόνισε ότι η Volkswagen θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλαδή, μεταξύ άλλων, να αποζημιώσει το κράτος για τα φορολογικά έσοδα που στερήθηκε εξαιτίας του ψέματος αυτού. Στη Γερμανία, όσο λιγότερο ρυπαίνουν τα οχήματα το περιβάλλον, τόσο μικρότερα τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Κι άλλο πρόβλημα με τα αυτοκίνητα της Volkswagen στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι ανακαλεί 91.800 οχήματα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ γιατί παρουσιάζουν ένα πρόβλημα στον εκκεντροφόρο άξονα και ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος.

Η ανάκληση αφορά τα βενζινοκίνητα μοντέλα Beetle, Golf, Jetta και Passat.

Το σπάσιμο του εκκεντροφόρου άξονα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ισχύος του κινητήρα και, κατά συνέπεια, να καθυστερήσει το σταμάτημα του οχήματος κατά το φρενάρισμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί λόγω του προβλήματος αυτού.

Παράλληλα, η VW και η θυγατρική της, Audi, ανέστειλαν σήμερα στις ΗΠΑ την πώληση καινούριων και μεταχειρισμένων μοντέλων ντίζελ, μετά τις νέες κατηγορίες των αμερικανικών αρχών.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την επομένη της απόφασης της Porsche -άλλης μάρκας πολυτελείας που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό- να αναστείλει την πώληση των ντιζελοκίνητων Cayenne.

Στην Audi, η απόφαση αφορά τα μοντέλα A6, A7, A8 και A8L των ετών 2014 και 2016, καθώς και τα μοντέλα 4×4 Q5 και Q7. Η VW σταματά την πώληση του SUV Touareg (μοντέλα 2014-16). Οι αποφάσεις αυτές αφορούν επίσης τα μεταχειρισμένα οχήματα του έτους 2013.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε σήμερα σχετικά:

«Είναι καθήκον της VW να ρίξει φως, με διαφανή και πλήρη τρόπο στις διάφορες υποθέσεις και κατηγορίες. Η καγκελάριος έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αναμένει από τις νέες δομές (της εταιρείας) να εμποδίσουν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δομές που θα εμποδίσουν τέτοιες υποθέσεις», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία “να επιταχύνει την εσωτερική έρευνα” μετά τις νέες αποκαλύψεις.

«Η Επιτροπή καλεί τη Volkswagen να επιταχύνει την εσωτερική έρευνα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί χωρίς καθυστέρηση τι είδους παρατυπίες ανακαλύφθηκαν όσον αφορά το CO2, ποια οχήματα αφορά το πρόβλημα, πού βρίσκονται αυτά, τι μέτρα θα λάβει η εταιρεία για να διορθώσει την κατάσταση” είπε η Λούσια Κοντέτ, μια εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί, όμως βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μεταφορών για το θέμα. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλουν κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν τηρούν τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 που τους έχουν οριστεί. “Όμως πρώτα, πρέπει να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα», εξήγησε η Κοντέτ.

«Βουλιάζει» ξανά η μετοχή της Volkswagen