Νέο τεύχος Fortune: Κυκλοφορεί στα περίπτερα η μεγαλύτερη έκδοση της χρονιάς

Νέο τεύχος Fortune: Κυκλοφορεί στα περίπτερα η μεγαλύτερη έκδοση της χρονιάς
Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας, οι 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας και οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη στο νέο Fortune - Aκόμη πλούσια αφιερώματα, αποκλειστικές συνεντεύξεις και ρεπορτάζ από τον χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Το Fortune 500 τυπώθηκε κυριολεκτικά την παραµονή του CEO Initiative Forum. Κάναµε έναν αγώνα δρόµου, ώστε η ετήσια έκδοση, που αποτελεί διεθνώς τη «ναυαρχίδα» του επιχειρείν, να βρίσκεται παρούσα στο πιο επιδραστικό forum της χρονιάς που δύει.

H δυναµική συµµετοχή στο CEO Initiative µικρών και µεγάλων επιχειρήσεων, κορυφαίων θεσµικών εκπροσώπων και πολιτικών, δείχνει ότι κάτι βαθύ και θεµελιώδες αλλάζει στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις, και αυτές ακριβώς τις αλλαγές φέρνουµε στο προσκήνιο. Την ώρα που η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα στην εργασία και την καθηµερινότητά µας, η πληροφορία και το χρήµα κινούνται µε απίστευτη ταχύτητα, και την κατάσταση εντείνουν η κλιµατική κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια, οι µεταναστευτικές ροές, η παγκόσµια κρίση θεσµών και αξιών, το Fortune επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις που αναλαµβάνουν µεγάλο µερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, όχι µόνο επειδή µεσοπρόθεσµα είναι προς το συµφέρον τους, αλλά επειδή αυτό απαιτεί και η κοινωνία από τις επιχειρήσεις.

Ο Έλληνας έχει συνειδητοποιήσει, και αυτό αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσµα των εκλογών του Ιουλίου, ότι προϋπόθεση για την ευηµερία του είναι η ευηµερία των επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση που ευηµερεί δηµιουργεί θέσεις εργασίας, σέβεται το περιβάλλον, αναπτύσσεται, δηµιουργεί αξία για τους µετόχους και προστιθέµενη αξία για τους πολίτες. Η κοινωνία ζητεί από την επιχειρηµατική κοινότητα να δώσει λύσεις στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιµετωπίζει και η επιχειρηµατική κοινότητα έχει αντιληφθεί ότι η βιώσιµη ανάπτυξη των επιχειρήσεων µπορεί να επιτευχθεί µόνο αν η ευρύτερη κοινωνία ευηµερεί. Προς όφελος όλων, οι επιχειρηµατικοί ηγέτες δεσµεύονται στη δηµιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη, αλλάζοντας το επιχειρηµατικό τους µοντέλο. Οι εταιρείες που θα επικοινωνήσουν ξεκάθαρα τη στρατηγική τους, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπεύθυνες χρηµατοδοτήσεις και θα µειώσουν το κόστος κεφαλαίου τους. Την ίδια στιγµή, θα αποφέρουν σηµαντικά οφέλη για την κοινωνία.

Στις σελίδες που ακολουθούν θα συναντήσετε τις 500 µεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη βάσει εσόδων, τις 100 µεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόµενες εταιρείες της χώρας. Φέτος, για πρώτη φορά µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, µια χώρα εκτός των ΗΠΑ βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσµιου επιχειρείν. Το γεγονός ότι, το 2019, 129 εταιρείες της λίστας είναι κινεζικές, έναντι 121 αµερικανικών, δείχνει µια µετατόπιση δυνάµεων που µετασχηµατίζει όχι µόνο τον επιχειρηµατικό κόσµο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Στο εισαγωγικό του άρθρο, ο Geoff Colvin (σελ. 174) εξηγεί γιατί η µάχη Κίνας και ΗΠΑ αφορά ζητήµατα ζωής και θανάτου που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, την ώρα που βασική πηγή «ζωής» της παγκόσµιας οικονοµίας είναι η τεχνολογία.

Στα καθ’ ηµάς, στη λίστα µε τις 100 µεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βλέπουµε ότι το 2018 συνεχίστηκε η ανάκαµψη του 2017. Θετικό ρόλο έπαιξαν οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η αύξηση της κατανάλωσης. Στη λίστα µε τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόµενες εταιρείες, εντυπωσιακό στοιχείο είναι και φέτος οι newcomers –ποσοστό 83% σε σχέση µε 73% πέρυσι– και αυτό συνδέεται απολύτως µε τη στρατηγική που ακολουθούν στις πωλήσεις τους και στον εξορθολογισµό των εξόδων/επενδύσεων, ενώ είναι αισθητή η βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ειδικά στον χώρο των ενδυµάτων και του αυτοκινήτου. Όµως, οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί τους. Και εµείς συναντήσαµε τέσσερις Έλληνες growth makers που µας µιλούν για τη µακρά τους πορεία στον επιχειρηµατικό στίβο, τα πλάνα ανάπτυξής τους και για τη δέσµευσή τους στην ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Ο Γιώργος Γεράρδος της Πλαίσιο, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο Γιάννης Παχρήστου της Coca-Cola Τρία Έψιλον δηµιουργούν, ο καθένας µε τις δράσεις του, αξία για την ελληνική οικονοµία και την κοινωνία.

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece.

Δείτε ακόμη στο νέο τεύχος του Fortune:

Γιώργος Γεράρδος: Πώς έκανε το Πλαίσιο συνώνυμο της τεχνολογίας – Αποκλειστική συνέντευξη στο νέο Fortune

TOP 100: Οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στο νέο τεύχος του Fortune!

Γιάννης Παπαχρήστου: Ο Γενικός Διευθυντής της Coca Cola Τρία Έψιλον αποκλειστικά στο νέο Fortune

Στο Fortune που κυκλοφορεί: Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης μιλάει για τη νέα σελίδα στην Ελλάκτωρ

Στο Fortune που κυκλοφορεί: Η Chipita, οι προτάσεις εξαγοράς και τα σχέδια του Σπ. Θεοδωρόπουλου