Νέο βίντεο με εκτέλεση Βρετανού αιχμαλώτου από το Ισλαμικό Κράτος

Νέο βίντεο με εκτέλεση Βρετανού αιχμαλώτου από το Ισλαμικό Κράτος

Έντονη καταδίκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό για τον αποκεφαλισμό του Ντέιβιντ Χέινς - Προαναγγελία εκτέλεσης ενός ακόμη Βρετανού ομήρου από τους τζιχαντιστές.

Τον τίτλο «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής» είχε το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει τον αποκεφαλισμό ενός ακόμη αιχμαλώτου της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς

Ο Χέινς, πατέρας δύο παιδιών, απήχθη τον Μάρτιο του 2013, ενώ εργαζόταν για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Πραγματοποιούσε την πρώτη αποστολή του για λογαριασμό της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Acted ως υπεύθυνος διαχείρισης υλικού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμέχ, ενός συριακού χωριού κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς του να τον απελευθερώσουν.

Ο αδελφός του, Μάικ Χέινς, απέτισε φόρο τιμής στον «καλό αδελφό… που πρόσφατα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Αγαπιόταν και αγαπιέται από όλη την οικογένειά του, θα μας λείψει τρομερά».

Το βίντεο με τίτλο ξεκινά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να μιλά για τη συνεργασία της χώρας με την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά για την πάταξη του ΙΚ. «Αυτός ο Βρετανός πρέπει να πληρώσει το τίμημα τις υπόσχεσής σου, Κάμερον, να προετοιμάσεις για μάχη τους Πεσμεργκά κατά του Ισλαμικού Κράτους», δηλώνει ένας άνδρας με βρετανική προφορά, ντυμένος στα μαύρα και με καλυμμένο το πρόσωπό του. Ο άγνωστος στέκεται πάνω από τον Χέινς, ο οποίος είναι γονατισμένος και φορά μια πορτοκαλί φόρμα. Στη συνέχεια του βίντεο φαίνεται ο αποκεφαλισμός του γονατισμένου άνδρα.

Στο τέλος, ο μασκοφόρος παρουσιάζει έναν ακόμη Βρετανό όμηρο, λέγοντας ότι πρόκειται να θανατωθεί εάν ο Κάμερον συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές προχώρησαν στην τρίτη αποτρόπαια εκτέλεση μέσα σε ένα μήνα -μετά τις εκτελέσεις δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και ομήρων στη Συρία, των Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ– τη στιγμή που οι ΗΠΑ εντείνουν τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.

Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, οι τζιχαντιστές κάνουν ειδική αναφορά στον ρόλο των Βρετανών στον πόλεμο του Ιράκ και την πρόθεσή τους να συμπράξουν με τις ΗΠΑ κατά του ΙΚ. «Προσχωρήσατε εθελοντικά σε ένα συνασπισμό με τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, όπως ο προκάτοχός σας Τόνι Μπλερ έκανε πριν από εσάς, ακολουθώντας μια τάση μεταξύ των Βρετανών πρωθυπουργών που δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να πουν όχι στους Αμερικανούς», λέει ο δήμιος που έχει καλυμμένο το πρόσωπο, απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το πρόσωπο αυτό, που μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό στα βίντεο που δείχνουν τις εκτελέσεις των Σότλοφ και Φόλεϊ, προσθέτει ότι η συμμαχία αυτή «θα επιταχύνει την καταστροφή σας» και να βυθίσει τους βρετανούς πολίτες σε έναν «άλλον πόλεμο αιματηρό και ανίκητο».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού λίγο μετά τη μετάδοση του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να καταγγέλλει την «αποτρόπαια δολοφονία» ως πράξη «ξεκάθαρου κακού».

«Είναι αποτρόπαιο και φρικτό η δολοφονία ενός αθώου φιλανθρωπιστή. Η καρδιά μου βρίσκεται με την οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος είχε επιδείξει εξαιρετικό θάρρος και σθένος σε όλη αυτή τη δοκιμασία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να κυνηγήσουμε τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης, για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμερον αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα της συνεδρίασης της επιτροπής κρίσης Cobra που θα εξετάσει την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη του στον Βρετανό σύμμαχό του και δεσμεύτηκε οι αμερικανικές δυνάμεις να καταδιώξουν τους δολοφόνους του Βρετανού και να καταστρέψουν το ΙΚ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σήμερα δίπλα στο στενό μας φίλο και σύμμαχο σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. «Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και με μια ευρεία συμμαχία εθνών από την περιοχή και από όλο τον κόσμο, ώστε να φέρουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστρέψουμε αυτή την απειλή προς τους λαούς των χωρών μας, την περιοχή και όλο τον κόσμο».

Ο Ομπάμα έχει κάνει έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το ΙΚ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε χθες από την Αίγυπτο να ενταχθεί στον «πόλεμο» που οι ΗΠΑ κήρυξαν κατά του ΙΚ. Στο Κάιρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι στην «πρώτη γραμμή» στη μάχη «κατά της τρομοκρατίας», στο τέλος ενός διπλωματικού μαραθωνίου που τον οδήγησε στη Βαγδάτη, το Αμάν, τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και την Άγκυρα. 

Στον μαραθώνιο των διπλωματικών επαφών, ο Κέρι απέσπασε τη Πέμπτη στη Τζέντα τη δέσμευση, ενδεχομένως στρατιωτική, δέκα αραβικών χωρών, μεταξύ τους η Σαουδική Αραβία.

Η εκτέλεση του Χέινς πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Λονδίνο εντείνει τις προσπάθειες κατά της απειλής του ΙΚ. Την Τρίτη την αποστολή βαρέων πυροβόλων και πολεμοφοδίων ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Βρετανία είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα που προέρχονταν από τρίτες χώρες στο Ιράκ. Ο Κάμερον «δεν αποκλείει τίποτα», όσον αφορά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του.

Το ΙΚ ανακήρυξε «χαλιφάτο», στο τέλος Ιουνίου με επικεφαλής τον αρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Το «χαλιφάτο» εκτείνεται σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τα οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Εν τω μεταξύ, οι μαχητές του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία δικτύωσης με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον για μια διεθνή συμμαχία κατά της απειλής που προβάλει η οργάνωση. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή που προβάλουν οι μαχητικές ομάδες που μοιράζονται την ιδεολογία του ΙΚ και «κρύβονται πίσω από το Ισλάμ», δήλωσε ο Σουκρί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κάιρο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, είτε αυτό λαμβάνει χώρα στη Λιβύη είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του αραβικού κόσμου ή στην αφρικανική ήπειρο», δήλωσε.

Ύστερα από μακροχρόνιες επιφυλάξεις, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση παρουσιάζοντας πριν από μερικές ημέρες τη στρατηγική του κατά του ΙΚ, μετά τον αποκεφαλισμό των δύο αμερικανών δημοσιογράφων από τους τζιχαντιστές.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την επέκταση της αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στο Ιράκ, όπου 1.600 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν συνολικά για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών. Δήλωσε επίσης έτοιμος να πλήξει το ΙΚ στη Συρία και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που πολεμούν ταυτόχρονα το ΙΚ και το καθεστώς της Δαμασκού.

Ένα πρώτο σχέδιο του διεθνούς συνασπισμού θα καταρτισθεί αύριο στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ και την καταπολέμηση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβη την Παρασκευή στο Ιράκ και υποσχέθηκε να βοηθήσει «ακόμη περισσότερο στρατιωτικά» αυτή τη χώρα, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίζονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα από τους κούρδους και τους σιίτες μαχητές και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Διαβάστε ακόμη:

Η 11η Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη και ο ισλαμικός «χειμώνας»

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα «κυνηγήσουν» το Ισλαμικό Κράτος

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται οι Σύροι αντάρτες

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Παιδιά – «καμικάζι» χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ