Νέος μοχλός πίεσης στις ελληνικές τράπεζες λόγω TLTROs ύψους μισού τρισ. ευρώ

Νέος μοχλός πίεσης στις ελληνικές τράπεζες λόγω TLTROs ύψους μισού τρισ. ευρώ
Ένας ακόμα «άγνωστος x» στην εξίσωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου

Την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα του ευρωσυστήματος αναμένεται να δοκιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου να αποπληρώσουν φθηνά δάνεια που είχαν χορηγηθεί την εποχή της πανδημίας ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Και παρά  το ότι τα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας που ενυπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσουν την επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, κάποιες τράπεζες και χώρες θα πιεστούν, λένε οικονομολόγοι και αναλυτές. Μοιραία η καμπάνα χτυπάει κυρίως για την Ελλάδα και την Ιταλία

Ο ανεξόφλητος δανεισμός της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερος από το πλεόνασμα μετρητών που έχουν σταθμεύσει στην ΕΚΤ οι τράπεζές της, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Από την άλλη, σύμφωνα με το Bloomberg, τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι ίσα βάρκα ίσα νερά με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

Με δάνεια ύψους 476,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (TLTRO) να λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες τράπεζες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS Group AG. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα μεγέθη είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τράπεζες που δανείστηκαν πάνω από τα αποθεματικά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα αφήνει να λήξουν τα δάνεια TLTRO για να συμβάλει στη συρρίκνωση του διογκωμένου ισολογισμού της. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ίδιας της ΕΚΤ ανησυχούν για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού που μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματαγορές. Ο Andrea Enria, επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ορισμένες τράπεζες έχουν «απόλυτη εξάρτηση» από τα TLTRO.

Δάνεια…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest Markets, οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια για να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές δανείων TLTRO το επόμενο έτος.  Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν πολλές επιλογές για εναλλακτική χρηματοδότηση: μία είναι η αγορά repo, όπου οι τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη με εξασφαλισμένη βάση. Οι τράπεζες μπορεί επίσης να στραφούν στις αγορές ομολόγων για να καλύψουν τυχόν κενά ή να επιλέξουν να συλλέξουν μετρητά από τα ομόλογα που λήγουν.

«Οι τράπεζες βασίζονται στην πλεονάζουσα ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης, όπως η αγορά εμπορικών τίτλων, η αγορά καλυμμένων ομολόγων και τα μακροπρόθεσμα repo», λέει ο Frank Gast, διευθύνων σύμβουλος της Eurex Repo. «Τώρα βλέπουμε να στρέφονται στην αγορά των repo».  

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των TLTROs της ΕΚΤ στις 28 Ιουνίου αυξάνει την ανησυχία για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Ο κίνδυνος είναι ότι η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να εξαλειφθεί, τρέποντας σε φυγή τους επενδυτές», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης. 

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει μια νέα διευκόλυνση ακόμη και αν οι τράπεζες βρεθούν αποκλεισμένες από τις αγορές ιδιωτικής χρηματοδότησης. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αυτό το μήνα είπαν ότι δεν περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει νέα πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μετά την απόσυρση του προγράμματος των TLTROs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χέρια της κεντρικής τράπεζας είναι δεμένα από την τεράστια ποσότητα πλεονάζουσας ρευστότητας που ήδη αποδυναμώνει τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης.

Ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη τις αποπληρωμές των TLTROs και το συρρικνούμενο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, η πλεονάζουσα ρευστότητα θα είναι περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2023, όπερ μόλις περίπου 15% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τι είναι οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs);

Οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ – TLTROs) είναι κομβικής σημασίας προκειμένου τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής μας να φθάσουν στους πολίτες. Μέσω των ΣΠΠΜΑ, η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες πιο μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκό κόστος και τις ενθαρρύνει να χορηγούν με τη σειρά τους δάνεια στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, το κόστος δανεισμού διατηρείται χαμηλό και στηρίζονται οι δαπάνες και οι επενδύσεις.

Πώς λειτουργούν οι ΣΠΠΜΑ; Οι ΣΠΠΜΑ διαφέρουν από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης για τρεις ξεχωριστούς λόγους:

Οι ΣΠΠΜΑ είναι ειδικά στοχευμένες – όπως υποδεικνύει άλλωστε και η ονομασία τους – στη διατήρηση ή την αύξηση των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Οι ΣΠΠΜΑ διενεργούνται με συγκεκριμένους όρους. Οι τράπεζες λαμβάνουν φθηνές πιστώσεις από την ΕΚΤ μόνο εάν διοχετεύουν με τη σειρά τους το χρήμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων. Το μέγιστο παρεχόμενο ποσό ορίζεται ως ποσοστό των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά (με εξαίρεση τα δάνεια για την αγορά κατοικίας). Όσο περισσότερα δάνεια έχει χορηγήσει η τράπεζα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά πριν από την έναρξη των πράξεων, τόσο περισσότερα χρήματα μπορεί να δανειστεί μέσω των ΣΠΠΜΑ.

Οι ΣΠΠΜΑ παρέχουν πιο μακροπρόθεσμα δάνεια, τα οποία αποπληρώνονται έπειτα από τέσσερα χρόνια. Ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής τους είναι δηλαδή πολύ μακρύτερος σε σχέση με ό,τι ισχύει για τις κανονικές πράξεις παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Έτσι, οι τράπεζες εξασφαλίζουν σταθερή και αξιόπιστη χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: