Nέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: 2 στους 3 Αμερικάνους πιστεύουν ότι αποτυγχάνει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

Nέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: 2 στους 3 Αμερικάνους πιστεύουν ότι αποτυγχάνει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής
epa08367743 United States President Donald Trump departs after a news briefing with members of the Coronavirus Task Force at the White House, in Washington, DC, USA, 16 April 2020. EPA/Chris Kleponis / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Eamon Barrett

Η πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από το Pew Research Center, που βασίστηκε σε μια έρευνα περίπου 11.000 Αμερικανών.

Η έρευνα διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, όταν οι ΗΠΑ εφάρμοσαν ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα lockdown για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Είναι ενθαρρυντικό ότι η πανδημία δεν έχει μειώσει την ανησυχία του κοινού για το περιβάλλον αλλά, ταυτόχρονα, δεν έχει περιορίσει την ώθηση της κυβέρνησης Τραμπ να ανατρέψει τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016, η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχεύσει σε 100 περιβαλλοντικούς κανονισμούς που επιδιώκει να καταργήσει, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times. Οι επηρεαζόμενες πολιτικές καλύπτουν ζητήματα όπως τα πρότυπα εκπομπών βιομηχανιών και οχημάτων, την προστασία των προστατευόμενων περιοχών και την απαίτηση των ομοσπονδιακών έργων υποδομής να υπολογίζουν τη μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Από τον Μάιο, οι NYT αναφέρουν ότι 66 κανονισμοί έχουν καταργηθεί, ενώ 34 παραμένουν σε διαδικασία κατάργησης.

Σύμφωνα με τους FT, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τους εναπομείναντες κανονισμούς το συντομότερο δυνατό, οπότε θα είναι πιο δύσκολο για τους Δημοκρατικούς να αντιστρέψουν τις αποφάσεις εάν αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου τον Νοέμβριο.

Ο Νόμος Αναθεώρησης του Κογκρέσου επιτρέπει στους κανονισμούς που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες 60 «νομοθετικές ημέρες» να καταργηθούν με απλή πλειοψηφία στο Σώμα και τη Γερουσία, με την έγκριση του Προέδρου. Μόλις περάσουν 60 ημέρες, η κατάργηση απαιτεί την ψήφιση νέου νόμου. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες «νομοθετικές ημέρες» θα υπάρξουν φέτος, λόγω της πανδημίας.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η κατάργηση των κανονισμών έχει σχεδιαστεί για να «ανακουφίσει την επαχθή υπερβολική νομοθετική ρύθμιση για τον αμερικανικό λαό». Η δράση έχει υποστηρικτές.

Η έκθεση του Pew Research Center διαπίστωσε ότι, συντριπτικά, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα» για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή: μόνο το 35% των Ρεπουμπλικανών το πιστεύουν αυτό, έναντι 89% των Δημοκρατικών.