Νέος προϋπολογισμός λιτότητας στην Πορτογαλία

Νέος προϋπολογισμός λιτότητας στην Πορτογαλία

Το κοινοβούλιο ενέκρινε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων που ύψους σε 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος διαθέτει 132 από τις 230 έδρες του κοινοβουλίου. Το σύνολο της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ψήφισε κατά.

Διαβάστε ακόμη: Υποχώρηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας

«Ο προϋπολογισμός του 2014 συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα που θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να ανακτήσει την χρηματοπιστωτική της αυτονομία» και να «ολοκληρώσει το πρόγραμμά της χρηματοπιστωτικής βοήθειας», όπως προβλέπεται τον Ιούνιο του 2014, γνωστοποίησε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης, πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο κατόπιν αιτήματος της κύριας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGTP, σε διαμαρτυρία για τις μειώσεις των εισοδημάτων και των κοινωνικών επιδομάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο