Νόμιμη η Airbnb στο Λονδίνο

Νόμιμη η Airbnb στο Λονδίνο

Με νομοθετική τροποποίηση οι Λονδρέζοι θα μπορούν πλέον νόμιμα να υπενοικιάζουν την κατοικία τους.

Η Airbnb είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και ταχέως εξελισσόμενες εταιρείες παγκοσμίως, αφού άλλαξε τον τρόπο που κάνουμε διακοπές. Σήμερα, η κοινότητα-αγορά για άτομα που θέλουν να καταχωρήσουν, να ανακαλύψουν και να κάνουν κράτηση μοναδικών χώρων σε ολόκληρο τον κόσμο — διαδικτυακά ή από κινητό τηλέφωνο, αξίζει περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια.

Παρόλο που μετράει εκατομμύρια καταχωρήσεις σε όλο τον κόσμο, πολλοί δε μπορούσαν να νοικιάσουν το σπίτι τους φοβούμενοι τα πρόστιμα.

Αυτό ακριβώς συνέβαινε και στο Λονδίνο. Ενώ, περισσότερα από 25.000 σπίτια ήταν εγγεγραμμένα στους καταλόγους του Airbnb και σε άλλες υπηρεσίες όπως το Onefinestay, οι ενοικιαστές απειλούνταν με πρόστιμα έως και 25.000 στερλίνες.

Όχι πια.

Σύμφωνα με νομοθετική τροποποίηση που ψηφίστηκε οι Λονδρέζοι θα μπορούν πλέον νόμιμα να υπενοικιάζουν την κατοικία τους, είτε είναι διαμέρισμα – μονοκατοικία – είτε συγκεκριμένα δωμάτια.

Σε επιστολή του, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Στέγασης, Μπράνταν Λούις, χαρακτήρισε το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο «ετεροχρονισμένο» και «ανεπαρκώς εφαρμόσιμο». «Στόχος μας είναι αναπροσαρμόσουμε αυτούς τους νόμους για την τόνωση της οικονομίας του διαμοιρασμού ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να προσφέρει το σπίτι του σε βραχυπρόθεσμη ενοικίαση».

«Ζούμε στον 21ο αιώνα, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Λονδίνου θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να νοικιάσουν το σπίτι τους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν για κάποια συγκεκριμένη άδεια. Αυτοί οι νόμοι … πρέπει να ‘’ανανεωθούν’’ τώρα που διανύουμε την εποχή του Διαδικτύου », είχε δήλωσε ο Lewis.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος νόμος θα ισχύει μόνο για την περιφέρεια του Λονδίνου και όχι για την υπόλοιπη χώρα.