Εκτοξεύεται η αξίας της Airbnb

Εκτοξεύεται η αξίας της Airbnb

Η Airbnb πρόκειται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία της Silicon Valley.

της Λάουρα Λορεντσέττι

Η Airbnb προετοιμάζει μια πώληση μετοχών των εργαζομένων της που θα καταλήξει σε εκτόξευση της αποτίμησης της αξίας της εταιρείας από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν νωρίτερα φέτος, σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό θα καταστήσει την ιστοσελίδα διαδικτυακής ενοικίασης τη δεύτερη μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία της Silicon Valley, πίσω μόνο από την υπηρεσία αυτοκινήτων Uber, σύμφωνα και με τους Financial Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκυ, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας Fortune 40 under 40 φέτος – κατά σύμπτωση στην ίδια θέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uber Τράβις Κάλανικ – έχει επεκτείνει την ιστοσελίδα, εν μέσω ασαφών ρυθμίσεων παγκοσμίως.

Η Πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παρεμποδίσει την υπηρεσία, η οποία βρίσκεται σε μια νομικά ασαφή περιοχή. Την ίδια στιγμή, το Σαν Φρανσίσκο προωθεί νομοθεσία η οποία θα νομιμοποιεί και θα ρυθμίζει το Airbnb και άλλες μη παραδοσιακές ξενοδοχειακές επιλογές.

Η εταιρεία επιτρέπει στους εργαζόμενούς της να ρευστοποιήσουν μέρος των μετοχών τους και βρίσκεται σε συζητήσεις με υπάρχοντες επενδυτές γύρω από την εξαγορά μεγάλου αριθμού μετοχών. Η Airbnb ίσως προσφέρει στους επενδυτές μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτά τα χρήματα θα πάνε στους εργαζόμενους, και όχι σε νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

Η Airbnb ολοκλήρωσε έναν κύκλο χρηματοδότησης ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, στον οποίο η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Sequoia Capital και η Andreessen Horowitz, ένας μακροχρόνιος επενδυτής στην εταιρεία, συμμετείχαν στο γύρο αυτό. Η Uber, η κορυφαία σε αποτίμηση μη εισηγμένη εταιρεία στη Silicon Valley, αποτιμήθηκε στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.