Νόμπελ Ειρήνης στους καθοδηγητές του εθνικού διαλόγου στην Τυνησία

Νόμπελ Ειρήνης στους καθοδηγητές του εθνικού διαλόγου στην Τυνησία
Wided Bouchamaoui, president of Tunisia's Employers' Organisation (UTICA) and a member of Tunisia's National Dialogue Quartet, smiles in her office in Tunis, Tunisia October 9, 2015. Tunisia's National Dialogue Quartet won the Nobel Peace Prize on Friday for helping build democracy in the birthplace of the Arab Spring, an example of peaceful transition in a region otherwise struggling with violence and upheaval. REUTERS/Zoubeir Souissi - RTS3Q32

Τέσσερις φορείς της χώρας τιμήθηκαν από την επιτροπή Νόμπελ για τον αγώνα τους να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κέρδισε σήμερα το Κουαρτέτο των οργανώσεων, που καθοδήγησε τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία, “για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011”, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

“Το κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, ενώ η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών”, υπογραμμίζει η επιτροπή.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο “εθνικό διάλογο” ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε “μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου”, ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, “κρίσιμος” ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, “να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων”, εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Αντιδράσεις από τους νικητές και άλλους διεθνείς οργανισμούς

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας είναι ένας “φόρος τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατικής Τυνησίας”, δήλωσε σήμερα το συνδικάτο Γενική Ένωση Εργασίας της Τυνησίας (UGTT), το οποίο ίδρυσε το βραβευθέν φόρουμ.

“Αυτός ο αγώνας που έδωσε η νεολαία μας επέτρεψε στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας” του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσίν Αμπασί, γενικός γραμματέας του UGTT, βαθιά συγκινημένος.

Είναι επίσης ο αγώνας “των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκαν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στις πολιτικές κρίσεις”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της UGTT, του κυριότερου συνδικάτου που ξεκίνησε αυτό τον εθνικό διάλογο στον οποίο προσχώρησαν επίσης το 2013 η τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η UTICA (εργοδότες) και η Τάξη των δικηγόρων.

Ερωτηθείς από το AFP, ο Φάντχελ Μαχφούντχ, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Τυνησίας, εξέφρασε τη χαρά του για μια ανταμοιβή στη “διαδικασία που ανέλαβε ο τυνησιακός λαός, που οραματίστηκε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, Αυτό το βραβείο “δίνει μια νέα πνοή στη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα”, εκτίμησε.

“Είναι μια υπερηφάνεια για την Τυνησία, που απέδειξε πως ο διάλογος σώζει τη χώρα και όχι τα όπλα”, σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της τυνησιακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH), Αμπντελσατάρ Μπεν Μούσα.

Η πρόεδρος της UTICA, της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης, που είναι επίσης μέρος του Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου, Ουιντέντ Μπυσαμαουί, έκανε επίσης λόγο για “μια μεγάλη υπερηφάνεια” για τον τυνησιακό λαό. “Σήμερα γεννηθήκαμε για δεύτερη φορά”, είπε, σε δήλωσή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.

Πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στο τέλος της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, στα τέλη του 2014, ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι εξέφρασε τη χαρά του για μία “άξια” ανταμοιβή, εκτιμώντας πως επικυρώνει “τον συναινετικό δρόμο” που επέλεξε η χώρα του.

“Η Τυνησία δεν έχει άλλη λύση από τον διάλογο, παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες”, υπογράμμισε ο Καΐντ Εσέμπσι, 88 ετών, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε την επίσημη σελίδα της προεδρίας στο Facebook.

“Τον πόλεμο που διεξάγουμε κατά της τρομοκρατίας δεν μπορούμε να τον κερδίσουμε παρά μόνο αν είμαστε όλοι μαζί”, είπε ακόμη ο πρόεδρος, καθώς η νεογέννητη δημοκρατία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες απειλές ασφαλείας, κυρίως από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

“Θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι χωρίς να αποκλείουμε κανέναν”, επέμεινε ο πρώην υπουργός του αποθανόντος προέδρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος, σύμφωνα με την προεδρία, είχε απευθύνει επιστολή στην Επιτροπή Νόμπελ τον Ιανουάριο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κουαρτέτου.

Το 2013, δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, η δολοφονία δύο αντιφρονούντων της αριστεράς είχε βυθίσει τη χώρα σε βαθιά κρίση, με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν την πτώση της κυβέρνησης της τρόικα υπό την ηγεσία των ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα, που είχε κερδίσει τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές οι οποίες είχαν διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2011.

Η πολιτική τάξη έχει ευρέως αναγνωρίσει πως οι προσπάθειες της UGTT επέτρεψαν να αποτραπεί μια πόλωση της κοινωνίας ανάμεσα σε ισλαμιστές και αντιισλαμιστές και η βύθιση της χώρας στο χάος όπως συνέβη σε άλλα κράτη της αραβικής άνοιξης.

“Ελπίζω πως αυτός ο φόρος τιμής θα είναι ένα κίνητρο για το σύνολο του αραβικού κόσμου, ιδίως για τις χώρες που ζουν μέσα στον κίνδυνο του πολέμου”, σχολίασε ακόμη σήμερα ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εκτίμησε ότι αυτό το Νόμπελ αποτελεί πηγή «έμπνευσης για την περιοχή και για τον κόσμο».