Το νου σου κύριε οδηγέ!

Το νου σου κύριε οδηγέ!

Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη από τις πέντε ευρωπαϊκές περιοχές που θα δοκιμαστούν τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Θα μπαίνατε ποτέ σε ένα λεωφορείο αν γνωρίζατε ότι απουσιάζει ο…οδηγός; Απάντηση σ’ αυτό το δίλημμα θα κληθούν πολύ σύντομα να δώσουν οι κάτοικοι των Τρικάλων, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα μικρό λεωφορείο, το οποίο θα διασχίζει κεντρικούς δρόμους της επαρχιακής πόλης, έχοντας τεθεί στον αυτόματο πιλότο! Κι όμως δεν σας κάνουμε πλάκα. Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη από τις πέντε ευρωπαϊκές περιοχές στις οποίες θα δοκιμαστούν πιλοτικά τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό, και όπως έχει ανακοινώσει επισήμως ο Οδυσσέας Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος της e-trikala, που είναι υπεύθυνη για το εγχείρημα, θα αποτελέσουν και τη μόνη αστική περιοχή, καθώς στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις μιλάμε για campus, χώρους εκθέσεων και περιαστικές περιοχές. Οι επιβάτες θα μπαίνουν στο λεωφορείο μάλλον ανυποψίαστοι, αφού εκ πρώτης όψεως δεν κινεί την προσοχή. Το μικρό φουτουριστικό όχημα περνάει σχεδόν απαρατήρητο: είναι ηλεκτρικό, δεν κάνει θόρυβο και δεν εκπέμπει ρύπους.

Με επιστολή του προς την e-Trikala A.E., ο συντονιστής του Προγράμματος CityMobil2 κος Adriano Alessandrini ανακοίνωσε την επιλογή της πόλης των Τρικάλων, ως Ευρωπαϊκό πιλότο για την κυκλοφορία των οχημάτων, χωρίς οδηγό στην διαδρομή που έχει προταθεί. Τα Τρίκαλα συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανάμεσα στις 12 υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για την εφαρμογή του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο της Ε.Ε. για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία μιας πιλοτικής πλατφόρμας για αυτοματοποιημένες οδικές μεταφορές, οι οποίες θα δοκιμαστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα ανά την Ευρώπη. Σαφώς και ο απώτερος στόχος του πειράματος δεν είναι να δημιουργηθεί ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς που θα καταργήσει τα υπόλοιπα, αλλά που να λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτά που ήδη υπάρχουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα Τρίκαλα θα λάβουν για ένα εξάμηνο έξι οχήματα, χωρίς οδηγό, που θα κινηθούν σε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή 1.200 μέτρων κατά μήκος των οδών Καραϊσκάκη, 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου περιλαμβάνοντας έξι στάσεις στο δρομολόγιό τους. Στα τέλη του μήνα, η διοίκηση της e- trikala έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Ολλανδία προκειμένου να γίνουν διευκρινίσεις σε τεχνικής φύσεως ζητήματα, ενώ η παραλαβή των εν λόγω οχημάτων αναμένεται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση τους είναι απόλυτα ασφαλής, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι τα οχήματα κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, περίπου 20 χλμ./ώρα. Από το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, οι Τρικαλινοί θα έρθουν αντιμέτωποι με μια μοναδική εμπειρία. Το project θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του θέρους, γιατί είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να συλλέξουν στοιχεία από τον τρόπο ανταπόκρισης των οχημάτων σε διαφορετικές καιρικές εναλλαγές της περιοχής: από τους 40 βαθμούς του Αυγούστου έως το βροχερό φθινόπωρο και το τσουχτερό κρύο του χειμώνα.

Εκκρεμεί η καταχώρηση των οχημάτων και οι πινακίδες, ώστε να κυκλοφορούν νόμιμα στους δρόμους. Θέμα το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο “CityMobil2 ξεκίνησε επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 και έχει διάρκεια 4 έτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εφαρμογή του στα Τρίκαλα θα αποτελέσει το πρώτο Crash Test για τις αυτοματοποιημένες μεταφορές. Στα μελλοντικά οφέλη έρχονται να προστεθούν η εξυπηρέτηση αραιοκατοικημένων περιοχών και η υποκατάσταση των κλασσικών μέσων μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια της νύχτας.