Η NSA υπέκλεπτε τα email όλης της μεξικανικής κυβέρνησης

Η NSA υπέκλεπτε τα email όλης της μεξικανικής κυβέρνησης

Εξηγήσεις ζητά από τις ΗΠΑ το Μεξικό, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του πρώην προέδρου του. 

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διεξαχθεί μια «διεξοδική έρευνα» σχετικά με τις καταγγελίες για κατασκοπεία από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), κατά των μεξικανικών αρχών, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Μιγκέλ Ανχέλ Οσόριο, είπε ότι «θα διεξαχθούν έρευνες» προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν τα σενάρια περί κατασκοπείας κατά του πρώην προέδρου της χώρας, Φελίπε Καλντερόν (2006-20012) και του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πενία Νιέτο. Πέρα από τις δημόσιες επικρίσεις για τα σενάρια κατασκοπείας, αυτή η ανακοίνωση αποτελεί το πρώτο βήμα από τις μεξικανικές αρχές εις απάντηση των σχετικών ισχυρισμών.

Ο Οσόριο είπε ότι η Υπηρεσία για την Εθνική Έρευνα και Ασφάλεια –η υπηρεσία πληροφοριών του Μεξικού- και το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα αναλάβουν την έρευνα. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά μέσα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει πιο αυστηροί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του.

Διαβάστε ακόμη: Ρίχνουν τους τόνους ΗΠΑ και Γαλλία για την NSA

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Αντόνιο Μιντ ανακοίνωσε ότι θα καλέσει το πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό . «Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο (…) μου ζήτησε να καλέσω, μόλις επιστρέψω στο Μεξικό, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Άντονι Γουέιν», δήλωσε ο Μιντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Γενεύη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο ντοκουμέντα που παρασχέθηκαν από τον πρώην αναλυτή της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε στον ιστότοπό του ότι η NSA, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, παρακολουθούσε επί χρόνια τις επικοινωνίες της μεξικανικής κυβέρνησης και κατασκόπευε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην προέδρου Καλντερόν.

Τον Μάιο του 2010, η NSA είχε καταφέρει να λάβει γνώση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του πρώην προέδρου του Μεξικού Καλντερόν και άλλων μεξικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του το Σπίγκελ.

Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε επίσης πως τον Αύγουστο του 2009, η NSA είχε υποκλέψει την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Ασφαλείας που συμμετέχει στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

WikiLeaks: To πρώτο βίντεο του Σνόουντεν στη Ρωσία