Ντάισελμπλουμ: Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Ντάισελμπλουμ: Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
epa05660650 President of Eurogroup, Dutch finance minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Greek Finance Minister Euclidis Tsakalotos (R) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 05 December 2016. Eurogroup discuss member states' draft budgetary plans for 2017 and will be briefed by the institutions on the state of play of the Greek second review of the economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Στα χέρια των θεσμών η επιστολή της κυβέρνησης , η οποία δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις.

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του από το Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (…) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Ολλανδός υπουργός, οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία η Αθήνα επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα «πάγωσαν» στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές. Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.