Ντράγκι: «Η αβεβαιότητα υποχωρεί»

Ντράγκι: «Η αβεβαιότητα υποχωρεί»

Το περιβάλλον είναι καλό για την τόνωση των επενδύσεων, δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ - Προτεραιότητα η τραπεζική ένωση για τους ηγέτες της ευρωζώνης.

«Η αβεβαιότητα υποχωρεί, κάτι που πιθανώς θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι απάντησε: «Είμαστε πάντα έτοιμοι και σε θέση να δράσουμε μακροπρόθεσμα. Σήμερα, παραμένουμε αποφασισμένοι για τη διατήρηση των τιμών καθώς και για την προστασία και την ακεραιότητα του ευρώ».

Προτεραιότητα για τους ηγέτες της ευρωζώνης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει η τραπεζική ένωση στην Ε.Ε., για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Πρέπει αρχικά να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και στις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος που έχουμε ήδη ξεκινήσει».

Ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η ανεργία αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ζήτησε από ηγέτες χωρών, όπως η Ελλάδα, να συνεχίσουν τις δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: Το μοντέλο bail-in σε ισχύ από το 2016 στις τράπεζες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε, τέλος, ξεχωριστά στη Γαλλία, λέγοντας ότι πρέπει να επιδιώξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην αύξηση των φόρων για την κάλυψη της δημόσιας οικονομίας, καθώς οι εταιρείες χρειάζονται δημοσιονομική σταθερότητα προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις. «Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά το σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε . «Η ανταγωνιστικότητα παραμένει ανεπαρκής και η ενίσχυση των οικονομικών του δημοσίου δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στην αύξηση των φόρων».

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει προβεί σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και έχει κάνει αναθεώρηση κανόνων εργασίας για την ενίσχυση των προσλήψεων. Ωστόσο, οι προσπάθειες που έχουν γίνει για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, μέχρι σήμερα, στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φόρων. «Η Γαλλία πρέπει να ξαναβρεί τη δημοσιονομική της σταθερότητα, ούτως ώστε οι εταιρείες να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν», είπε ο Ντράγκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Λαγκάρντ: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει»