Ντράγκι: «Οι συνθήκες δεν απαιτούν τη λήψη νέων μέτρων»

Ντράγκι: «Οι συνθήκες δεν απαιτούν τη λήψη νέων μέτρων»

Αμετάβλητη εξακολουθεί να παραμένει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, επειδή οι οικονομικές και νομισματικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά για να δικαιολογήσουν τη λήψη νέων μέτρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Μετά την απόφαση αυτή, το ευρώ ανατιμήθηκε και έφθασε έως τα 1,3829 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου 2013.

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ δεν προχώρησε στην αναστολή των εβδομαδιαίων δημοπρασιών για την απορρόφηση από την κεντρική τράπεζα των κεφαλαίων που είχε διαθέσει για την αγορά κρατικών ομολόγων την περίοδο της έξαρσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη: Αμετάβλητα στο 0,25% τα επιτόκια της ΕΚΤ

Πρόκειται για μία διαδικασία, γνωστή ως «αποστείρωση», η άρση της οποίας θα αύξανε κατά 175 δισεκ. ευρώ τη ρευστότητα της αγοράς. «Η άρση της αποστείρωσης είναι ένα από τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά δεν διακρίναμε εξελίξεις στις αγορές χρήματος που θα οδηγούσαν σε τόσο ανεπιθύμητη στενότητα των νομισματικών συνθηκών, ώστε να δικαιολογούσαν τη χρήση αυτού του μέσου», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ, που καλύπτουν τώρα την περίοδο έως το 2016, στηρίζουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει ανοδική τάση του δείκτη τιμών καταναλωτή προς το επίπεδο του 2%.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Υπο στενή επιτήρηση η γαλλική οικονομία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 1% φέτος, στο 1,3% το 2015 και το 1,5% το 2016. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 θα φθάσει στο 1,7%, κοντά στον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, 1,5% το 2015 και 1,8% το 2016.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης επιβεβαιώνουν πλήρως την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική της για όσο χρόνο χρειασθεί. Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχισθεί, αν και με βραδείς ρυθμούς, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters