O άγνωστος της Αμφίπολης και το DNA

O άγνωστος της Αμφίπολης και το DNA

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν από το κρανίο να φτάσουν και στο πρόσωπο του σκελετού που βρέθηκε στον τάφο.

Περίπου τρεις με τέσσερις μήνες χρειάζονται ώστε να μάθουμε την ταυτότητα του νεκρού, την ηλικία, το φύλο του, αν τον σκότωσαν και πως…ακόμα και τις διατροφικές του συνήθειες.  «Όλο το γενετικό του προφίλ θα μας είναι γνωστό και θα ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά αν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών ή κάποια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα»

Αυτό τονίζουν οι ειδικοί που αναλαμβάνουν πλέον το δύσκολο ρόλο της ταυτοποίησης του νεκρού που θα δώσει νέα στοιχεία στην έρευνα για τον τάφο της Αμφίπολης με τη μέθοδο του DNA.

Όλο το βάρος πέφτει τώρα στον σκελετό που βρέθηκε χθες μαζί με μέρος του κρανίου και ολόκληρη τη γνάθο και που έχει εξάψει τη φαντασία όλου του πλανήτη.

Το DNA θα συγκριθεί με το γενετικό προφίλ των βασιλικών τάφων της Αμφίπολης αλλά και με ευρήματα από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και γιατί όχι και από μέρη στα οποία πήγαν ο Μέγας Αλέξανδρος και οι στρατηγοί του. Και μέσω του γενετικού υλικού θα αποκαλυφθούν κι άλλα θέματα. Ο μοριακός βιολόγος Δ. Καφεντζόπουλος, είπε στο Μega ότι αν βρεθεί DNA στα οστά ή τα δόντια του σκελετού θα μπορεί να αποκαλύψει επίσης ακόμη και το χρώμα των ματιών, αρρώστιες που πιθανότατα είχε κ.λπ. Ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται για πολύ λεπτή επιχείρηση αφαίρεσης του DNA.

Ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαιομετρίας αναφέρεται στην εργαστηριακή ανάλυση του DNA από την οποία θα αποκαλυφθεί η καταγωγή του νεκρού. Αναφέρει ότι στο the toc πως αν δεν διαπιστωθεί συγγένεια του «ενοίκου» της Αμφίπολης με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, το γενετικό του προφίλ μπορεί να δώσει πληροφορίες σε σχέση με ανάλογες εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν γίνει σε σύγχρονους αλλά και παλαιότερους πληθυσμούς, όπως το γενετικό υλικό ανθρώπινων σκελετών της νεολιθικής εποχής. «Μια τέτοια σύγκριση θα μπορούσε να μας δώσει πληροφορίες σε σχέση με την καταγωγή του νεκρού της Αμφίπολης», μας λέει. Πως, όμως, θα μπορέσουμε να μάθουμε αυτό που «καίει» ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα: την ταυτότητα του νεκρού;

«Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανθρωπολογική μελέτη όπως η ηλικία του νεκρού όταν πέθανε, το φύλο, τα τραύματα, τα κατάγματα, οι ασθένειές του και πιθανώς η αιτία θανάτου σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA αλλά και τα ιστορικά στοιχεία θα μας φέρουν πολύ κοντά στην ταυτότητα του νεκρού».

Αυτές οι πρώτες πληροφορίες μπορεί να βγουν σε 3 – 4 μήνες αλλά μπορεί και να χρειαστούν 12 μήνες για μια πιο συνολική μια εικόνα». Και στη συνέχεια η σύγκριση με τα οστά από τις λάρνακες που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ της Βεργίνας που αποδίδεται στο Φίλιππο Β΄ καθώς και άλλων τάφων της Βεργίνας.

Παγκόσμιος θαυμασμός για την ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη

«Από το κρανίο μπορούμε να φτάσουμε στο πρόσωπο»
Πολύ μεγάλη σημασία έχει πλέον και η ανασύσταση του προσώπου, μια τεχνική που έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Με το κρανίο και τη γνάθο που βρέθηκε θα μπορέσουν να φτιάξουν -ακόμη και με τρισδιάστατο σύστημα (3D printing) το πρόσωπο του νεκρού. Έχει γίνει ήδη με τον Φίλιππ το Β’ και την μικρή Μύρτιδα. Η ανάπλαση του προσώπου του Φιλίππου του Β’ της Μακεδονίας αποκάλυψε την ουλή από το τραύμα από βέλος στο μάτι του μακεδόνα βασιλιά και έδωσε στοιχεία για το πώς ήταν.

«Άγρια η σύληση του τάφου»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μη εύρεση κάποιου, έστω και μικρού, θησαυρού αποδεικνεύει ότι η σύληση του τάφου ήταν άγρια και πολλαπλή. «Δεν άφησαν τίποτε όρθιο, ούτε χρυσά, ούτε άλλα αγγεία που συνήθως βρίσκονται κοντά στο νεκρό. Για να μην υπάρχουν κτερίσματα του ταφέντος εκεί αυτό σημαίνει ότι οι τυμβωρύχοι ήταν πολλοί και σε πολλές διαφορετικές εποχές», εκτιμούν οι ειδικοί.

Άλλωστε το γεγονός ότι τα οστά βρέθηκαν μέσα και έξω από τον τάφο δείχνει ότι οι τυμβωρύχοι έκαναν άνω – κάτω το χώρο, έσπασαν μάρμαρα, κάλυψαν με χώμα το χώρο αφού πρώτα αφαίρεσαν οτιδήποτε πολύτιμο υπήρχε.