Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το www για να μπορείτε να διαβάζετε αυτό το άρθρο

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το www για να μπορείτε να διαβάζετε αυτό το άρθρο
Photo:

Το διαδίκτυο άρχισε να λειτουργεί για όλο τον κόσμο σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια.

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από τη στιγμή που το World Wide Web έγινε διαθέσιμο για τους χρήστες.  Ήταν 23 Αυγούστου του 1991, όταν χάρη στον Βρετανό επιστήμονα σιρ Τιμ Μπέρνερς Λι , κάποιοι κατόρθωσαν να κάνουν ένα πρώτο ταξίδι στο Διαδίκτυο, κάνοντας το πρώτο βήμα σε έναν νέο μαγικό «κόσμο» που έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, που εργαζόταν τότε για το CERN στην Ελβετία, είχε ετοιμάσει δύο χρόνια νωρίτερα την πρόταση γι’ αυτό που θα γινόταν μετέπειτα «World Wide Web».

Η πρώτη ιστοσελίδα έκανε την εμφάνισή της στον Παγκόσμιο Ιστό στις 6 Αυγούστου του 1991, όταν ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσίευσε μια σύντομη περίληψη του World Wide Web Project, όμως οι νέοι χρήστες ξεκίνησαν να έχουν πρόσβαση στις 23 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Ποιος είναι ο εφευρέτης του WWW
Ο, σκωτσέζικης καταγωγής, εφευρέτης του World Wide Web, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1973 ώς το 1976. Από το 1984 ώς το 1994, εργάστηκε στο Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CΕR στη Γενεύη όπου και έγραψε το πρώτο πρόγραμμα δημιουργίας και ανάγνωσης υπερκειμένου (hypertext). Η απόφασή του να συσχετίσει το πρόγραμμά του με το Internet τον έφερε στο προσκήνιο και συνέβαλε αποφασιστικά στην αλματώδη δημοτικότητα του ίδιου του Internet. Το 1994, ίδρυσε τον οργανισμό World Wide Web Consortium (www.w3.org) που λειτουργεί ως ο βασικός φορέας έρευνας, ανάπτυξης και εξέλιξης του web χωρίς, ωστόσο, να εξουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του. Στο W3 συμμετέχουν σήμερα οι σημαντικότεροι φορείς παγκοσμίως (εταιρείες και ερευνητικά κέντρα) που δραστηριοποιούνται στο Internet.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά ο μισός πληθυσμός της Γης είναι χρήστες του internet, οι μισοί από αυτούς έχουν λογαριασμό στο facebook και παγκόσμιος τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο φτάνει το 1,7 τρισ. βρετανικές λίρες.

Τα email που στέλνουν οι χρήστες παγκοσμίως ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια κάθε λεπτό.

Μέλος της ομάδας που δημιούργησε το Web ήταν ο Έλληνας καθηγητής Γιώργος Μητακίδης.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του στο FortuneGreece.com.