Ο Μπάφετ μας διδάσκει την τέχνη της επένδυσης- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο Μπάφετ μας διδάσκει την τέχνη της επένδυσης- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι 10 καλύτερες συμβουλές του Γουόρεν Μπάφετ: Δείτε το χρήμα ως παιχνίδι αλλά μάθετε τα πάντα γι' αυτό!

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι δίχως αμφιβολία ο γνωστότερος επενδυτής όλων των εποχών. Εκτός από τις αποδόσεις του, ο Μπάφετ έχει μείνει στην ιστορία και για όσα έχει πει σε σχέση με την τέχνη της επένδυσης.

Όταν προσπαθείτε να ανεβείτε στην κορυφή ενός βουνού, καλό είναι να ακολουθείτε τις πατημασιές αυτών που κατάφεραν να ανέβουν με επιτυχία πριν από σας. Οι πιθανότητές σας για επιτυχία μπορεί να αυξηθούν ραγδαία εάν μάθετε και εφαρμόσετε τις επενδυτικές συμβουλές του Μπάφετ.

1. Μην χάσετε ποτέ λεφτά

Μια από τις γνωστότερες συμβουλές είναι και η ακόλουθη: «Κανόνας Νο. 1: Μην χάσεις ποτέ λεφτά. Κανόνας Νο. 2: Μην ξεχνάς τον κανόνα Νο. 1». Εάν αρχίσετε να έχετε απώλειες, είναι πολύ δύσκολο να βρεθείτε εκεί που ήσασταν όταν ξεκινήσατε, και ακόμα πιο δύσκολο να έχετε κέρδη.

2. Εξασφαλίστε υψηλή αξία σε χαμηλή τιμή

Στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 2008, ο Μπάφετ ανέφερε μια άλλη κρίσιμη αρχή: «Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις· η αξία είναι αυτό που παίρνεις». Μπορεί να χάσετε χρήματα όταν πληρώσετε μια τιμή που δεν αντιστοιχεί στην αξία που παίρνετε – π.χ. όταν πληρώνετε μεγάλο τόκο για την πιστωτική σας κάρτα ή ξοδεύετε χρήμα για πράγματα που χρησιμοποιείτε σπάνια.

3. Υιοθετήστε υγιείς χρηματικές συνήθειες

Σε μια ομιλία του το 2007 στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο Μπάφετ είπε: «Το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς είναι η συνήθεια, και λένε ότι οι αλυσίδες της συνήθειας είναι πολύ ελαφρές για να γίνουν αισθητές ώσπου γίνονται πολύ βαριές για να σπάσουν». Προσπαθήστε να φτιάξετε θετικές συνήθειες ως προς το χρήμα, και καταπολεμήστε εκείνες τις συνήθειες που πλήττουν το πορτοφόλι σας.

4. Αποφύγετε το χρέος, και ιδιαίτερα το χρέος από πιστωτική κάρτα

Ο Μπάφετ έφτιαξε την περιουσία του χρησιμοποιώντας τον τόκο προς όφελός του – σε αντίθεση με πολλούς άλλους Αμερικάνους που δουλεύουν για να πληρώνουν τόκο. «Έχω δει πολλούς ανθρώπους να αποτυγχάνουν εξαιτίας του αλκοόλ και του δανεισμού» είπε ο Μπάφετ σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ το 1991. «Αν είστε έξυπνοι, θα βγάλετε πολλά λεφτά χωρίς να δανειστείτε».

5. Διατηρήστε ρευστό στο χέρι

Ένα άλλο κλειδί για την εξασφάλιση της ασφάλειας είναι η διατήρηση αποθέματος ρευστού στο χέρι. «Πάντα διατηρούμε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια – και συνήθως πολλά περισσότερα – σε ρευστό» είπε ο Μπάφετ στην ετήσια έκθεση της Berkshire Hathaway.

6. Επενδύστε στον εαυτό σας

Σύμφωνα με το Inc.com, ο Μπάφετ είπε: «Επενδύστε όσο μπορείτε περισσότερο στον εαυτό σας. Είστε εξάλλου με διαφορά το μεγαλύτερο στοιχείο ενεργητικού σας». Και την ίδια ιδέα την επανέλαβε σε μια συνέντευξη στο CNBC όπου ανέφερε: «Οτιδήποτε κάνετε για να βελτιώσετε τα ταλέντα σας και να προσδώσετε στον εαυτό σας περισσότερη αξία θα σας ανταμείψει στο μέλλον».

7. Μάθετε πράγματα σχετικά με το χρήμα

Ένα μέρος της επένδυσης στον εαυτό σας πρέπει να αφορά την εκμάθηση περισσότερων πραγμάτων σχετικά με το χρήμα. Ως επενδυτής, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του Μπάφετ αφορά τον περιορισμό της έκθεσης και την ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Και «το ρίσκο προκύπτει όταν δεν ξέρεις τι κάνεις» είπε κάποτε ο Μπάφετ, σύμφωνα με το Forbes. Όσα περισσότερα γνωρίζετε σχετικά με την προσωπική χρηματοοικονομική, τόσο περισσότερη ασφάλεια θα έχετε καθώς θα ελαχιστοποιείτε το ρίσκο.

8. Εμπιστευθείτε ένα index fund χαμηλού κόστους

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος των συμβουλών του Μπάφετ να είναι φιλοσοφικού χαρακτήρα, αλλά έχει προσφέρει και μερικά πιο πρακτικά tips που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει. Για παράδειγμα, ο Μπάφετ συστήνει στον μέσο επενδυτή να αγοράσει index funds (επενδυτικά κεφάλαια δείκτη). «Βάλτε 10 τοις εκατό του ρευστού σας σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα και 90 τοις εκατό σε ένα χαμηλού κόστους επενδυτικό κεφάλαιο του δείκτη S&P 500» έγραψε στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 2013.

9. Δώστε πίσω

Ο Μπάφετ είπε κάποτε: «Αν ανήκετε στο πιο τυχερό 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας, έχετε χρέος να σκέφτεστε το υπόλοιπο 99 τοις εκατό». Μαζί με τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο Μπάφετ είναι ιδρυτής του The Giving Pledge, που είναι μια υπόσχεση πάνω από 100 δισεκατομμυριούχων να δώσουν τις περιουσίες τους σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

10. Δείτε το χρήμα ως ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι

Ένα από τα ρητά του Μπάφετ είναι και το εξής: «Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα επειδή κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο στο παρελθόν». Και είναι αλήθεια. Το να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε τον σπόρο της οικονομικής επιτυχίας σήμερα θα οδηγήσει στη μελλοντική σας ελευθερία – την απελευθέρωση από χρέη, μια ασφαλή συνταξιοδότηση, ή τη δυνατότητα να καλύψετε τα έξοδα σπουδών για τα παιδιά σας. Μια τέτοια μακροπρόθεσμη οπτική είναι βασικό στοιχείο των επενδυτικών αποφάσεων του Μπάφετ. Όπως ανέφερε το 2014 στην επιστολή του προς τους μετόχους, «πρέπει να επενδύετε πάντα με έναν ορίζοντα πολλών δεκαετιών».