Ο Brad Pitt και ο Nick Cave εκθέτουν τα έργα τους στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας

Ο Brad Pitt και ο Nick Cave εκθέτουν τα έργα τους στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας
Nick Cave, Thomas Houseago and Brad Pitt. Photo: Jussi Koivunen / Sara Hildén Art Museum.
Το «χρυσό παιδί» του Χόλιγουντ και ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της μουσικής ενώνονται υπό την καθοδήγηση του Thomas Houseago.

30 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση στο κινηματογραφικό πλατό του Johnny Suede, ο Brad Pitt και ο Nick Cave ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα τελειώς διαφορετικό concept. Κάτω από τις φτερούγες του Βρετανού εικαστικού Thomas Houseago, δείχνουν στο κοινό μια άλλη καλλιτεχνική υπόσταση και για πρώτη φορά εκθέτουν έργα τέχνης που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Όχι στο Λος Άντζελες, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο Μουσείο Τέχνης Sara Hildén στο Τάμπερε της Φινλανδίας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας που απέχει 200χλμ. από το Ελσίνκι και είναι γνωστή για την καλλιτεχνική της σκηνή.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του “WE”, του φιλόδοξου έργου του Thomas Houseago, το οποίο στοχεύει να δώσει νέα σημασία στην έννοια της δημιουργίας αμφισβητώντας την ιδέα του καλλιτέχνη ως μοναχικού ατόμου. Σύμφωνα με το μουσείο, ο Houseago περιέγραψε τη συνεργασία του με τους Μπραντ Πιτ και Νικ Κέιβ ως «μια εντυπωσιακή κίνηση απομάκρυνσης από τον τρόπο σκέψης που καθοδηγείται από τον εγωισμό. Πρόκειται για μια βαθιά συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι εγώ. Είμαι ΕΜΕΙΣ (WE)

Portrait of Brad Pitt photo: Guy Aroch, Portrait of Nick Cave, photo: Megan Cullen
Portrait of Brad Pitt photo: Guy Aroch,
Portrait of Nick Cave, photo: Megan Cullen

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος της έκθεσης, οι τρεις καλλιτέχνες ενώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κοινής περιόδου προσωπικού τραύματος: ο Κέιβ θρηνούσε για το θάνατο δύο γιων του και ο Πιτ αντιμετώπιζε το πολύκροτο διαζύγιο από τη σύζυγό του, Αντζελίνα Τζολί. Από την άλλη ο Houseago πάλευε με τους δικούς του εσωτερικους δαίμονες, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από την κακοποίηση που υπέστη ως παδί, όσο και από τον αγώνα του για απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Η έμπνευση δεν ήρθε εύκολα για κανέναν τους, αφού τόσο ο Πιτ όσο και ο Κέιβ έπρεπε να μπουν σε μια διαδικασία βαθιάς ενδοσκόπησης πριν δημιουργήσουν τα έργα τους.

Ο Μπραντ Πιτ παρεβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης και μίλησε για το πώς η τέχνη τον βοήθησε στο δρόμο προς την κάθαρση: «Η τέχνη για μένα έχει να κάνει με τον αυτοστοχασμό. Είναι το πού έχω κάνει λάθος στις σχέσεις μου, πού φέρθηκα άσχημα, πού είμαι συνένοχος», είπε ο ηθοποιός στον φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό Yle στην τελετή των εγκαινίων. «Για τον Νικ και εμένα είναι ένας νέος κόσμος και αυτή είναι η πρώτη μας είσοδος. Αισθάνομαι ότι είναι το σωστό

Ο κινηματογραφικός αστέρας δημιούργησε συνολικά εννέα έργα για την έκθεση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ένα, μεγάλου μεγέθους, χάλκινο γλυπτό σε σχήμα φέρετρου, αλλά και μικρότερα έργα, όπως ένα μικροσκοπικό σπίτι φτιαγμένο από φλοιό δέντρων συναρμολογημένο με μονωτική ταινία. Στην έκθεση δεσπόζει και ένα μεγάλο έργο με τίτλο «Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time» (2020), το οποίο δείχνει έναν βίαιο πυροβολισμό στον οποίο μπλέκονται οχτώ φιγούρες.

BRAD PITT, AIMING AT YOU I SAW ME BUT IT WAS TOO LATE THIS TIME, 2022. Courtesy Studio BeeP, Los Angeles. BRAD PITT, SELF-INFLICTED GUNSHOT WOUND TO THE HOUSE, (2017) 2022. Courtesy Studio BeeP, Los Angeles. BRAD PITT, SELF-INFLICTED GUNSHOT WOUND TO THE HOUSE, (2017) 2022. Courtesy Studio BeeP, Los Angeles. BRAD PITT, SELF-INFLICTED GUNSHOT WOUND TO THE HOUSE, (2017) 2022. Courtesy Studio BeeP, Los Angeles. Photo: Jussi Koivunen / Sara Hildén Art Museum.

Ο Νικ Κέιβ από την άλλη παρουσίασε 17 κεραμικά ειδώλια ζωγραφισμένα στο χέρι που απεικονίζουν «τη ζωή του Διαβόλου σε 17 σταθμούς». Πρόκειται για ένα νεύμα στο ενδιαφέρον του για τα βικτωριανά ειδώλια Staffordshire Flatback, των οποίων είναι ένθερμος συλλέκτης. «Απεικονίζεται ένα ταξίδι από την αθωότητα προς την αντιμετώπιση της θνητότητάς μας μέσα από την εμπειρία», σύμφωνα με το μουσείο. Τα ειδώλια δημιουργήθηκαν από τον Κέιβ μεταξύ 2020 και 2022, με τη βοήθεια του Βρετανού καλλιτέχνη Κόριν Τζόνσον.

Devil as Child, from the series The Devil – A Life, 2020-2022. Glazed ceramic. Courtesy Nick Cave. Photo: Prudence Cuming Associates
Devil as Child, from the series The Devil – A Life, 2020-2022. Glazed ceramic. Courtesy Nick Cave. Photo: Prudence Cuming Associates

Ο καλλιτέχνης που έφερε κοντά αυτή την τριάδα, Thomas Houseago, κάνει το ντεμπούτο του στις σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζοντας μια σειρά από πίνακες –αν και είναι περισσότερο γνωστός ως γλύπτης– από τη σειρά «Visions», για την οποία άντλησε έμπνευση, εν μέρει, από το Νορβηγό ζωγράφο Edvard Munch. «Παίζοντας» με έννοια του «WE», κάθε έργο τέχνης του Houseago στοχεύει στο να αποδομήσει το «εγώ» που συχνά αποδίδεται στη δημιουργικότητα, ενώ ταυτόχρονα δείχνει το ταξίδι ανακάλυψης της έμπνευσης, τόσο ψυχολογικά όσο και εξωτερικά.

From left to right: Thomas Houseago, Vision Painting – Cosmic Download (for BP) Malibu (2020). Thomas Houseago, Vision Painting – Gold Moon Seafield – Treehouse for EM & BP (2020). ProWinko ProArt Collection. Thomas Houseago, Purple Moon & Cosmos (Lechuza Beach) (2022) Houseago Studio, Los Angeles. Thomas Houseago, Flowers at Sunset (2022). Houseago Studio, Los Angeles. Photo: Jussi Koivunen / Sara Hildén Art Museum
From left to right: Thomas Houseago, Vision Painting – Cosmic Download (for BP) Malibu (2020). Acrylic on canvas. Private Collection, France. Thomas Houseago, Vision Painting – Gold Moon Seafield – Treehouse for EM & BP (2020). Acrylic on canvas. ProWinko ProArt Collection. Thomas Houseago, Purple Moon & Cosmos (Lechuza Beach) (2022) Acrylic on canvas. Houseago Studio, Los Angeles. Thomas Houseago, Flowers at Sunset (2022). Acrylic on canvas. Houseago Studio, Los Angeles. Photo: Jussi Koivunen / Sara Hildén Art Museum

Και μπορεί πράγματι να είναι η μοίρα κάθε καλλιτέχνη να φλερτάρει με το σκοτάδι της μοναξιάς, όμως η πρωτοβουλία του Houseago φέρνει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η δημιουργικότητα μπορεί να «γεννηθεί» μέσα από τη φιλία και τη στήριξη, ακόμη και σε περιόδους γεμάτες αδιέξοδα και πόνο.

Η έκθεση «Thomas Houseago’s WE with Nick Cave & Brad Pitt» εγκαινιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2023.

Credits κεντρικής φωτογραφίας: Nick Cave, Thomas Houseago and Brad Pitt. Photo: Jussi Koivunen / Sara Hildén Art Museum.