Ο CEO που ανταμείβεται με 30 εκατομμύρια δολάρια για να παραμείνει στην εταιρεία του

Ο CEO που ανταμείβεται με 30 εκατομμύρια δολάρια για να παραμείνει στην εταιρεία του
Photo:

Η Nike θέλει ο Μαρκ Πάρκερ να παραμείνει στη θέση του και το δείχνει με το πιο εμφατικό τρόπο.

Με μετοχές αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε η Nike να «εξαγοράσει» την υπογραφή του CEO της, Μαρκ Πάρκερ, προκειμένου να τον κρατήσει στη θέση του για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια. Μια απόλυτα λογική κίνηση καθώς η γνωστή εταιρεία αθλητικής ένδυσης είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται τα εννέα χρόνια που ο Πάρκερ βρίσκεται στην ηγεσία της.

Η «ισχυρή επίδοση υπό την ηγεσία του κυρίου Πάρκερ» οδήγησαν τους υπεύθυνους της εταιρείας από το Όρεγκον να προσφέρουν στον διευθύνον σύμβουλό τους μια επιβράβευση που ξεπερνά κατά πολύ τις τυπικές ανταμοιβές που λάμβανε από το 2006, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη θέση του επικεφαλής της Nike. Η ετήσια ανταμοιβή τους τα πιο πρόσφατα χρόνια έφτανε κοντά στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η συνολική του αποζημίωση για τα τελευταία τρία από αυτά δεν ξεπερνά το μισό της τελευταίας προσφοράς της Nike.

Από το 2006 οι μετοχές της Nike έχουν δει την αξία τους να εκτοξεύεται κατά 438%, την ώρα που η  αύξηση του δείκτη Dow Jones για την ίδια χρονική περίοδο είναι μόλις 69%. Η εταιρεία, μάλιστα, αποτελεί μέρος του ιστορικού δείκτη μόλις από το 2013.

Αλλά η αξία των μετοχών δεν είναι το μόνο που επηρεάστηκε θετικά από την παρουσία του Πάρκερ στην ηγεσία της Nike. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Το 2007, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά υπό την ηγεσία του Πάρκερ, η Nike είδε τα έσοδά της να αυξάνονται στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά κέρδη της να βρίσκονται στο 1,5 δισεκατομμύρια. Το πιο πρόσφατο έτος τα ετήσια έσοδά της βρίσκονται στα 30,6 δισεκατομμύρια και τα κέρδη της στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία έχει επωφεληθεί από επενδύσεις πάνω στην τεχνολογία των προϊόντων της και από τις επεκτάσεις της στο εξωτερικό. Επιπλέον, η στροφή του κοινού στα αθλητικά προϊόντα ως δημοφιλές μέρος της καθημερινής του εμφάνισης αλλά και η φτωχή επίδοση της μεγάλης της ανταγωνίστριας, της γερμανικής Adidas, στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών την μετέτρεψαν τα τελευταία χρόνια στην μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικής ένδυσης στον κόσμο.

Όλα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το επιχείρημα της διοίκησης πως το 60% της προσφοράς μετοχών των 30 εκατομμυρίων βασίζεται πάνω στην επίδοση της εταιρείας.

Αλλά το μέλλον του Πάρκερ στη Nike ίσως να μην περιοριστεί στη θέση του CEO της. O Φιλ Νάιτ, συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αποσυρθεί από τη θέση του τον επόμενο χρόνο. Και όπως υποστήριξε, το καλύτερο πρόσωπο για να τον διαδεχθεί δεν είναι άλλο από τον επιτυχημένο «κύριο Πάρκερ».