Ο CEO της Amazon κέρδισε 6.474 φορές τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου

Ο CEO της Amazon κέρδισε 6.474 φορές τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου
This picture taken on on October 22, 2019, shows a new Amazon warehouse, part of mobile robotic fulfilment systems also known as 'Amazon robotics', in Bretigny-sur-Orge, some 30kms south of Paris. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Photo: AFP
Η Amazon κατέστησε σαφές στην κατάθεση εγγράφων της ότι η υψηλή αμοιβή του οφείλεται σε ένα ειδικό μπόνους περιορισμένων μετοχών που συνδέεται με την προαγωγή του σε διευθύνοντα σύμβουλο εκείνη τη χρονιά.

της Christine Mui

Αρκετοί CEO της λίστας Fortune 500 έβγαλαν πάνω από 1.000 φορές το μέσο μισθό των υπαλλήλων της εταιρείας τους το 2021, αλλά ο Andy Jassy παίρνει την πρωτιά.

Ο Jassy έλαβε σχεδόν 213 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή το 2021 – 6.474 φορές το μέσο μισθό των 32.855 δολαρίων των εργαζομένων, σύμφωνα με δήλωση πληρεξουσίου της Amazon που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Απρίλιο. Συγκριτικά, η διάμεση αμοιβή των διευθυνόντων συμβούλων στις εταιρείες τις λίστας Fortune 500 ήταν 205 φορές μεγαλύτερη από τον τυπικό ετήσιο μισθό ενός εργαζομένου το 2021.

Η Amazon κατέστησε σαφές στην κατάθεση εγγράφων της ότι η υψηλή αμοιβή του Jassy οφείλεται σε ένα ειδικό μπόνους περιορισμένων μετοχών που συνδέεται με την προαγωγή του σε διευθύνοντα σύμβουλο εκείνη τη χρονιά.

Καμία άλλη εταιρεία της λίστας Fortune 500 δεν πλησιάζει την αναλογία της αμοιβής CEO προς εργαζόμενο της Amazon. Ωστόσο, επτά εταιρείες έδωσαν στους διευθύνοντες συμβούλους τους πακέτα αμοιβών πέρυσι αξίας πάνω από 2.000 φορές τον μέσο μισθό των εργαζομένων: η Warner Bros. Discovery, η Expedia, η Gap, η ManpowerGroup, η McDonald’s, η TJX Companies και η Yum Brands. Και συνολικά, 25 εταιρείες της λίστας Fortune 500 έδωσαν στους διευθύνοντες συμβούλους τους πάνω από 1.000 φορές τις απολαβές των υπαλλήλων τους το 2021.

Ο Jassy ξεχωρίζει επίσης από τους ομότιμούς του σε αυτήν την ομάδα, έχοντας υπηρετήσει το μικρότερο χρόνο στην κορυφαία θέση. Αντικατέστησε τον Τζεφ Μπέζος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon τον Ιούλιο του 2021, αφού προηγουμένως διηύθυνε το τμήμα cloud computing της εταιρείας για 15 χρόνια. Ο Peter Kern της Expedia, η Sonia Syngal της Gap και ο David Gibbs της Yum Brands ανέλαβαν τους ρόλους τους το 2020.

Δεύτερος μετά την αναλογία αμοιβής του Jassy είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, David Zaslav. Το πακέτο αποζημίωσής του ύψους 246.573.481 δολαρίων έκανε την αμοιβή του 2.972 φορές μεγαλύτερη από το μέσο μισθό των 82.964 δολαρίων των εργαζομένων. Μια πρόσφατη έκθεση του Fortune κατέταξε τον Zaslav ως τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο διευθύνοντα σύμβουλο της λίστας Fortune 500: Υπό τον Zaslav, οι μετοχές της εταιρείας απέδωσαν χειρότερα από τον S&P 500 με ετήσια απόδοση 5,8% έναντι 9,4% για την ευρύτερη αγορά.

Αν και η αποζημίωσή τους ήταν αστρονομική, ούτε ο Jassy ούτε ο Zaslav έβγαλαν τα περισσότερα μεταξύ των οχτώ εταιρειών του Fortune 500 με τις υψηλότερες αναλογίες αμοιβής διευθύνοντα συμβούλου προς εργαζόμενο. Στην Expedia, ο Kern έλαβε περίπου 297 εκατομμύρια δολάρια για το έτος, αλλά επειδή ο τυπικός εργαζόμενος της Expedia βγάζει 102.270 δολάρια, κέρδισε 2.897 φορές περισσότερα από τον μέσο μισθό των εργαζομένων, που είναι λιγότερο από τους ομότιμούς του.

Η Syngal – η μόνη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος στη λίστα – είχε το χαμηλότερο πακέτο αμοιβών το 2021, λίγο πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια. Η Gap έδωσε επίσης στον τυπικό υπάλληλο της, το συνεργάτη πωλήσεων μερικής απασχόλησης που εργάζεται στον Καναδά, το χαμηλότερο μισθό, 7.348 δολάρια ετησίως. Αυτός ο συνδυασμός κατέταξε την εταιρεία λιανικών πωλήσεων στην τέταρτη θέση όσον αφορά την αναλογία αμοιβής, με τη Syngal να βγάζει 2.485 φορές περισσότερα από το μισθό του συνεργάτη πωλήσεων.

Πηγή: Fortune.com