Ο CEO της Fiat Chrysler ηχεί το «καμπανάκι» για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο CEO της Fiat Chrysler ηχεί το «καμπανάκι» για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο Sergio Marchionne, που ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει του χρόνου από τη θέση του, έδωσε συμβουλές επιβίωσης για όσους θέλουν να πετύχουν σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κλάδο.

Ο Sergio Marchionne, ο οποίος έχει ηγηθεί της Fiat Chrysler Automobiles από το 2009, έχει κάποιες συμβουλές για την αυτοκινητοβιομηχανία: Το μέλλον των αυτοκινήτων είναι εδώ κι αν δεν μπορέσετε να καινοτομήσετε και να διαφοροποιηθείτε, δεν θα επιβιώσετε.

Ο Marchionne, ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους με τη μεγαλύτερη θητεία στην αυτοκινητοβιομηχανία, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου Βόρειας Αμερικής ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του ως CEO το επόμενο έτος.

Τον Ιούνιο, η Fiat Chrysler θα κυκλοφορήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα εκτείνεται μέχρι το 2022, μετά από το οποίο ο Marchionne αναμένεται να επιλέξει τον διάδοχο του.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία δεν θα πουλήσει την Jeep σε ενδιαφερόμενους Κινέζους αγοραστές.

Πριν από την ανακοίνωσή του, ο Marchionne προσέφερε στους συναδέλφους του κάποια λόγια σοφίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg γύρω από την επιβίωση σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κλάδο που καθορίζεται από την εμφάνιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, του διαμοιρασμού διαδρομών, και των αυτόνομων οχημάτων δίχως οδηγό.

«Εάν ένα τμήμα του κλάδου εμπορευματοποιηθεί», δήλωσε ο Marchionne στο Bloomberg, «τότε το ποσοστό αποχώρησης θα είναι τεράστιο για εκείνους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ως εμπορικό σήμα».

Ο CEO προέβλεψε επίσης ότι μέχρι το 2025, «περισσότερες από τις μισές μονάδες ισχύος που βλέπετε στον δρόμο θα έχουν κάποια σχέση με την ηλεκτροκίνηση» – εάν δεν είναι πλήρως ηλεκτρικές, θα είναι κάποιας υβριδικής μορφής καύσης και ηλεκτρισμού.

Σε δέκα χρόνια, δήλωσε ο Marchionne, η λεγόμενη «αυτοματοποίηση Επιπέδου 4» θα είναι ευρέως διαδεδομένη – που σημαίνει ότι πολλά αυτοκίνητα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα σε ορισμένες αλλά όχι σε όλες τις συνθήκες. Άλλωστε, το 2017, η FCA ξεκίνησε μια συνεργασία με την BMW και την Intel για την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας, επιμένει ο Marchionne. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να αποσαφηνίσουν τί αντιπροσωπεύουν τα εμπορικά τους σήματα στα μυαλά των οδηγών.

«Αν κοιτάξετε την Jeep, τη Ram και τα premium brands, αυτά είναι τα εμπορικά σήματα που θα επιβιώσουν», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του. «Αν όμως παρέχετε μια βασική μεταφορά» – και τίποτα περισσότερο – «είναι σαν να αγοράζετε ένα γενικής χρήσεως τηλέφωνο».