O χάρτης των επενδύσεων σε τεχνολογικές startups

O χάρτης των επενδύσεων σε τεχνολογικές startups

Το Fortune σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα έως τώρα, στην εγχώρια αγορά, για το 2013. 

Όταν το Αμερικανικό blog τεχνολογίας TechCrunch είχε έρθει στη Αθήνα πέντε χρόνια πριν σε συνεργασία με το OpenCoffee, το γνωστό σημείο συνάντησης των ελληνικών startups, το ενδιαφέρον για την τεχνολογική επιχειρηματικότητα ήταν μάλλον ισχνό.

Η εικόνα όμως αυτή φαίνεται να έχει αλλάξει σήμερα. Λίγες μέρες μετά την δεύτερη επίσκεψη του TechCrunch στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2013, δημοσιεύτηκε στο διάσημο μπλογκ σχετικό άρθρο που έφερε τον γλαφυρό τίτλο: “Η αναγέννηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος”. 

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει; Μεταξύ άλλων, τέσσερα νέα venture capital funds δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie και την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον χώρο του ICT. Τα τέσσερα αυτά επενδυτικά σχήματα (Odyssey Venture Partners,  Pireaus Jeremie Tech Catalyst Fund , Openfund II  και First Athens Corporate Finance  διαθέτουν το συνολικό ποσό των 82 εκατ. ευρώ περίπου για επενδύσεις στην ελληνική τεχνολογική αγορά. Με δεδομένη την παρατηρούμενη κινητικότητα το 2013, αναμένεται μια έντονη επενδυτική δραστηριότητα από το σύνολο των παραπάνω funds κι άλλους επενδυτές με ορίζοντα το 2015.

Τι έχει γίνει φέτος ως τώρα, όμως; Πριν δούμε αναλυτικά ποιος επένδυσε τι και πού, μερικά αθροίσματα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το συνολικό ποσό σε επενδύσεις ανήλθε στα 13.8 εκ. ευρώ, ένα ποσό που μοιάζει εξωφρενικό αλλά είναι έτσι κυρίως εξαιτίας της τεράστιας επένδυσης ύψους 15 εκ. δολλαρίων (ή 11.3 εκ. ευρώ) στην spin off εταιρεία Persado. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτή τη συμφωνία παράκάτω.

Οι επενδύσεις σε τεχνολογικές startups ήταν στο σύνολο τους εννιά – τέσσερις εξ’ αυτών έγιναν από Jeremie funds, ενώ οι υπόλοιπες από ιδιώτες επενδυτές και αμερικάνικα funds.

Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο ανακοινώθηκαν επενδύσεις ύψους 2.7 εκ. ευρώ περίπου και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 επενδύσεις. Σημειώνεται ότι μια από τις επενδύσεις αφορά στη βουλγαρική startup Imagga από ένα ξένο fund και ιδιώτες επενδυτές. Το Openfund Ι είχε επενδύσει στην συγκεκριμένη startup το 2011. Με την ανακοίνωση της νέας χρηματοδότησης της εταιρείας ένα μικρό μέρος της θα διατεθεί για την εξαγορά των μετοχών που κατείχε το Openfund Ι στην εταιρεία.

Από το σύνολο των 7 επενδύσεων που έγιναν το διάστημα Απρίλιο – Ιούλιο, οι τέσσερις εξ’ αυτών έγιναν από Jeremie funds και οι υπόλοιπες από ξένα funds και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μπορούν να γίνουν βιώσιμες οι ελληνικές tech-startups;

Αναλυτικά οι επενδύσεις του 2013, όπως ανακοινώθηκαν εντός της χρονιάς.

Ιανουάριος
Το 2013 φαίνεται να μπήκε με το «δεξί» για τις ελληνικές τεχνολογικές startups αφού κατά την διάρκεια της επίσκεψης του TechCrunch στην Αθήνα ανακοινώθηκαν οι επενδύσεις στις ελληνικές startups WorkableHR  και Incrediblue  από το Openfund II με τα ποσά των €600,000 και €100,000 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στον γύρο χρηματοδότησης ύψους 600.000 ευρώ στην Workable HR συμμετείχαν και ιδιώτες επενδυτές ενώ η συγκεκριμένη startup έχει λάβει μέχρι και σήμερα συνολική χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ: 600.000 ευρώ από το Openfund II και ιδιώτες επενδυτές και 100.000 ευρώ από την Upstream τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η Workable HR, ιδρυτές της οποίας είναι οι Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης, πρώην διευθυντικά στελέχη της Upstream, έχει αναπτύξει ένα εργαλείο το οποίο βοηθά μ’ ένα συστηματοποιημένο, απλό τρόπο τις εταιρίες να πραγματοποιήσουν προσλήψεις. H Incrediblue, κάτι σαν Airbnb για ενοικιάσεις σκαφών, φέρνει κοντά τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού με τους ιδιοκτήτες σκαφών.

Επιπλέον, μια ελληνική startup η Schoox, που έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα αυτοεκπαίδευσης και εκμάθησης έλαβε μια σημαντική χρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή ύψους 1.000.000 δολλαρίων (753.011 ευρώ). Η συγκεκριμένη startup έχει ιδρυθεί από δύο Έλληνες, τον Άγγελο Αγγέλου και τον Λευτέρη Νταούνογλου και διατηρεί την έδρα της στο Όστιν του Τέξας.

Φεβρουάριος
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Persado, μια spin off εταιρεία της Upstream που δραστηριοποιείται στο λεγόμενο μάρκετινγκ πειθούς (persuasion marketing) έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία στην οποία επένδυσε η Bain Capital Ventures της αμερικανικής Bain Capital, μία από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως.

H Persado εξασφάλισε 15 εκατ. δολάρια στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, με κύριο συμμέτοχο την Bain Capital Ventures (14 εκ. δολάρια) ενώ στον γύρο συμμετείχε επίσης και η TL Capitol (1 εκ. δολάρια). Μέχρι σήμερα 34 εκ. δολάρια έχουν επενδυθεί συνολικά στην Persado, με την Upstream να έχει επενδύσει περίπου 19 από αυτά μεταξύ 2010 και 2012. Η Persado ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον τον Άλεξ Βρατσκίδη, συνιδρυτή και πρώην CEO της Upstream. Μέλος του ΔΣ και κύριος μέτοχος της εταιρείας (μαζί με τον Άλεξ Βρατσκίδη και την Bain Capital) είναι ο πρόεδρος και έτερος ιδρυτής της Upstream, Μάρκος Βερέμης.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Μ. Βερέμη στο Fortunegreece.com

H startup Warp.ly, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του mobile marketing έλαβε μια χρηματοδότηση ύψους 500.000 δολλαρίων (376.505 ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές για επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Νότια Αμερική, στοχεύοντας ταυτόχρονα στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Βραζιλίας. Τον ίδιο μήνα, η startup Weendy , μια εφαρμογή για κινητά Android και iPhone, που την χρησιμοποιούν άτομα που κάνουν δραστηριότητες σε θάλασσα και βουνό ανακοίνωσε την λήψη χρηματοδότησης ύψους $240,000 (180.722 ευρώ) με κύρια συμμετοχή του αμερικάνικου incubator Archimedes. 

Το Weendy είναι ένα κοινωνικό δίκτυο- πλατφόρμα μέσω του οποίου οι χρήστες παρέχουν πληροφορία σχετικά με τις ακριβές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (για παράδειγμα για την δύναμη του αέρα) σχολιασμό αλλά και ζωντανό υλικό όπως βίντεο και φωτογραφίες.

Μάρτιος
Μια σημαντική χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε τον μήνα Μάρτιο στην startup Radiojar, η οποία αναπτύσσει μια καινοτόμο πλατφόρμα για την διαχείριση διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών . Το fund Pireaus Jeremie (PJ) Tech Catalyst επένδυσε στην εταιρεία το ποσό των 330.000 ευρώ.

Η startup Locish εξασφάλισε 60.000 ευρώ από το Openfund II αναπτύσσοντας μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία φέρνει σε επαφή τους ταξιδιώτες με τους κατοίκους της πόλης που έχουν επισκεφθεί, με τους τελευταίους να τους προτείνουν το καλύτερο μέρος για να φάνε ή να διασκεδάσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Επίσης, η startup USEUM, που έχει αναπτύξει μια web πλατφόρμα – κοινωνικό δίκτυο όπου καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης ανεβάζουν τα έργα τους, εξασφάλισε από ιδιωτικά κεφάλαια το ποσό των £110,000 (126,657 ευρώ). Το USEUM με ιδρύτρια την Φωτεινή Βαλεοντή, ήταν η νικήτρια startup στο Athens Startup Weekend Athens τον Φεβρουάριο του 2012. Η εταιρεία διατηρεί την έδρα της στην Αγγλία.

Τα οχτώ συνηθέστερα λάθη των startups

Απρίλιος
Η Intelen μια ελληνική startup που παράγει καινοτόμα συστήματα ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και υποδομές έλαβε το ποσό των 360.000 δολλαρίων (271.084 ευρώ) ως χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές για την ανάπτυξη της εταιρίας με επίκεντρο την αμερικάνικη αγορά.

Διατηρεί την έδρα της στην Νέα Υόρκη και διαθέτει κέντρο έρευνας και λειτουργίας στην Αθήνα. Το συνολικό ύψος χρηματοδοτήσεων που έχει λάβει η εταιρία μέχρι και σήμερα ανέρχεται στα 1,3 εκατομμύρια δολλάρια. Τον ίδιο μήνα, το επενδυτικό σχήμα PJ Tech Catalyst ανακοίνωσε την συνολική επένδυση ύψους 400.000 ευρώ στις startups i-kiosk και Kyttaro Games.

H i-kiosk, που έλαβε το συνολικό ποσό των 350.000 ευρώ (300.000€ από το PJ Catalyst Fund και 50.000€ από δύο ιδιώτες επενδυτές) έχει αναπτύξει ένα λογισμικό διαχείρησης προμηθειών, αγορών, πωλήσεων και παραγγελιών για ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, περιπτέρων και μικροκαταστημάτων. Η Intale, όπως ονομάζεται πλέον η εταιρία, αναπτύσσει εκτός από το i-kiosk νέες τεχνολογίες για λογαριασμό μεγάλων brands (εταιριών ταχυκίνητων προϊόντων FMCG) που προμηθεύουν μικροκαταστήματα με τα προϊόντα τους.

Η Kyttaro Games, όπως προδίδει το όνομά της, αποτελεί μια νέα εταιρία στον χώρο του mobile casual gaming, που προέρχεται από την Kyttaro Tech  και η οποία έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από το Pj Catalyst Fund. Σημειώνεται ότι, η Kyttaro Games θα είναι η πρώτη startup που θα φιλοξενηθεί στο IQbility  τη νέα θερμοκοιτίδα (incubator) για τεχνολογικές startups η οποία έχει συνάψει συνεργασία με το PJ Catalyst Fund.

Μάϊος
To 2013 ήταν ιδιαίτερη σημαντική χρονιά για το Taxibeat την δημοφιλή εφαρμογή που σε βοηθά να καλέσεις το πλησιέστερο ταξί μέσω του κινητού σου τηλεφώνου.

Η εταιρεία εξασφάλισε έναν γενναίο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ περίπου από Έλληνες και ξένους επενδυτές ξεκινώντας την λειτουργία της και στην πόλη του Μεξικού. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που έχει λάβει το Taxibeat μέχρι και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 2,6 εκατ. ευρώ ενώ η διάσημη εφαρμογή χρησιμοποιείται πλέον στην Βραζιλία (Ρίο ντε Τζανέϊρο και Σάο Πάολο), στην Ρουμανία (Βουκουρέστι), στην Αθήνα, στην Νορβηγία (Όσλο) και στην Γαλλία (Παρίσι).

Επιπλέον το Taxibeat απέσπασε το βραβείο καλύτερης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα στην Βραζιλία και ανέπτυξε δύο καινούριες υπηρεσίες: την αποστολή αντικειμένων στο σπίτι με ταξί που είναι εγγεγραμμένα στο Taxibeat και την υπηρεσία Karma για την βαθμολόγηση της συμπεριφοράς των επιβατών από τους οδηγούς των ταξί.

Διαβάστε σχετικά: Οι οδηγοί ταξί μπορούν να σου αλλάξουν το «Karma»

Ιούλιος 2013
Το Openfund II προέβη σε μια σειρά ανακοινώσεων τον μήνα Ιούλιο που αφορούσαν σε δύο επενδύσεις και μια «έξοδο» από προηγούμενή του επένδυση. Η βουλγαρική Imagga,  η οποία με την ονομασία Stockpodium είχε λάβει από το Openfund I μια χρηματοδότηση ύψους 35.000 ευρώ το 2011, ανακοίνωσε την λήψη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 350.000 δολλαρίων (263.554 ευρώ) ένα μικρό μέρος της οποίας θα διατεθεί για την εξαγορά των μετοχών που κατείχε το Openfund στην εταιρία.
Η Imagga έλαβε το ποσό των 260.000 δολλαρίων από το LAUNCHub ένα fund ύψους 9 εκατ. ευρώ και 90.000 δολλάρια από ιδιώτες επενδυτές. H εταιρία προσφέρει τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία ώστε οι κάτοχοι μεγάλων συλλογών φωτογραφιών να μπορούν με αυτοματοπoιημένο τρόπο να αναλύουν, οργανώνουν και να αναζητούν φωτογραφίες.

Επιπλέον, το Openfund «ηγήθηκε» μιας χρηματοδότησης ύψους 110.000 ευρώ στην Longaccess, μια ελληνική startup, η οποία αναπτύσσει μια πλατφόρμα διατήρησης προσωπικών ψηφιακών αρχείων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Longaccess: Κρατήστε τα αρχεία σας για πάντα

O ζεστός Ιούλιος «έκλεισε» με την ανακοίνωση μιας χρηματοδότησης ύψους 120.000 ευρώ από το Openfund ΙΙ στην startup dopios. Το dopios  αποτελεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ταξιδιώτες έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους, με τους τελευταίους να τους προτείνουν μια σειρά από ταξιδιωτικές εμπειρίες. H εταιρία έχει ξεκινήσει την λειτουργία της σε 23 μέρη της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, στο Σαν Φρανσίσκο ακόμα και σε χώρες όπως η Αργεντινή (Μπουένος Άϊρες) ή η Κόστα Ρίκα (Σάντα Τερέσα) και το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε από το Openfund II θα διατεθεί κυρίως για επέκταση της εταιρείας σε περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού.

*Τα οικονομικά στοιχεία των startups είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιστότοπου emea.gr