O Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan προειδοποιεί για ύφεση σε 6 έως 9 μήνες

O Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan προειδοποιεί για ύφεση σε 6 έως 9 μήνες
epa03262969 Jamie Dimon, chairman of the board, president and CEO of JPMorgan Chase & Co. testifies before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing about JP Morgan's massive trading losses in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 13 June 2012. Those losses exceed 2 billion US dollars. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια του Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ένας “πολύ, πολύ σοβαρός” συνδυασμός αντικρουόμενων δυνάμεων είναι πιθανό να οδηγήσει τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Ο Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, είπε ότι η αμερικανική οικονομία “στην πραγματικότητα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά” προς το παρόν και οι καταναλωτές είναι πιθανό να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

“Αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις για την οικονομία χωρίς να μιλήσεις για πράγματα στο μέλλον – και αυτό είναι σοβαρό”, είπε ο Ντίμον μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα.

Μεταξύ των δεικτών που ωθούν σε κρούση του κώδωνος κινδύνου, ο Ντίμον επικαλέστηκε τον αντίκτυπο του αφανούς πληθωρισμού, τα επιτόκια που ανέβηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, τις άγνωστες επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα που νομίζω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – εννοώ, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση – και είναι πιθανό να βάλουν τις ΗΠΑ σε κάποιο είδος ύφεσης σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα”, είπε ο Ντίμον.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης, καθώς η Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον εκτοξευθέντα πληθωρισμό.