Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ
U.S. Republican presidential candidate, real estate mogul and TV personality Donald Trump acknowledges supporters prior to formally announcing his campaign for the 2016 Republican presidential nomination during an event at Trump Tower in New York June 16, 2015. REUTERS/Brendan McDermid - RTX1GRLD

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον υποψήφιο του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών. 

Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε την Τρίτη ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ και γίνεται ένας από τους δώδεκα διεκδικητές του-οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν τις προσεχείς ημέρες.

Την ώρα που όλοι οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών προσπαθούν να «χτίσουν» ένα προφίλ με το οποίο να μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος Αμερικανός πολίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να κάνει στην ομιλία του αυτό που κάνει πάντα: να επιδείξει τον πλούτο του. Κι αυτό, ενώ η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον, οικοδομεί την καμπάνια της πάνω στο σύνθημα: «η δημοκρατία δεν είναι μόνο για τους δισεκατομμυριούχους και τις επιχειρήσεις».

«Είμαι πολύ πλούσιος. Δεν είναι κομπορρημοσύνη. Αυτό είναι το είδος της νοοτροπίας που χρειάζεστε για αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Αμερικανός μεγιστάνας και άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων στις ΗΠΑ για το πόσο πλούσιος είναι και για το από πού προήλθε αυτός ο πλούτος. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της περιουσίας του πριν πραγματοποιηθεί το πρώτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

Η οικονομική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ έχει τεθεί ουκ ολίγες φορές στο μικροσκόπιο των μέσων ενημέρωσης, το ίδιο όμως ισχύει και για την προσωπική και επιχειρηματική του πορεία από την οποία ξεχωρίσαμε τα εξής πέντε σημεία:

1.Τα πρώτα χρόνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης από μητέρα Σκωτσέζα και πατέρα γερμανικής καταγωγής και έχει τέσσερα αδέρφια. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία και άρχισε να δραστηριοποιείται από πολύ νωρίς στο χώρο του real estate, ξεκινώντας από το μεσιτικό γραφείο του πατέρα του.

2. Η περιουσία του

Αν και δεν έχει υπολογιστεί με ακρίβεια η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ, το περιοδικό Forbes εκτιμά πως ανέρχεται στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος Τραμπ είναι ένας κολοσσός που δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το real estate, η τηλεόραση, ο αθλητισμός , η αμπελουργία και η οινοποιία. Ο Πύργος Τραμπ στο Μανχάταν, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ομίλου, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια στη Νέα Υόρκη.

3.Οι γάμοι του

Η προσωπική ζωή του Ντόναλντ Τραμπ απασχολεί εδώ και δεκαετίες τα σκανδαλοθηρικά έντυπα. Το 1977 παντρεύτηκε την Ivana Zelnickova, την οποία χώρισε το 1992 για να παντρευτεί ένα χρόνο αργότερα την Marla Maple από την οποία πήρε διαζύγιο το 1999. Το 2005 παντρεύτηκε τη Melania Knauss με την οποία παραμένει ζευγάρι μέχρι και σήμερα. Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει πέντε παιδιά.

4. Η χρεοκοπία του

Το 2010 κατέθεσε στο δικαστήριο του New Jersey την τρίτη αίτηση χρεοκοπίας της εταιρίας τζόγου Trump Entertainment Resorts. Ο ίδιος λέει πως απεχθάνεται τη λέξη «χρεοκοπία», ωστόσο φλέρταρε αρκετές φορές με αυτή. Για παράδειγμα, το 1990 τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστήριζαν τις κτηματομεσητικές του επενδύσεις του παρείχαν ένα πακέτο βοήθειας 65 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν απεδείχθη αρκετό αφού εννέα μήνες αργότερα εκτοξεύθηκε στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν οδηγήθηκε σε προσωπική χρεοκοπία, έκλεισε όμως το διάσημο καζίνο του Taj Mahal, στο Atlantic City.

5. Η μεγαλύτερη αποτυχία του

Τον Οκτώβριο του 1988 ο Ντόναλντ Τραμπ εξαγόρασε την Eastern Air Shuttle, μια μικρή αεροπορική, έναντι του ποσού των 365 εκατομμυρίων δολαρίων. Απέκτησε, έτσι, έναν στόλο 17 αεροσκαφών Boeing 727 και εγκαταστάσεις σε τρεις πόλεις και ίδρυσε τις Αερογραμμές Τραμπ θέλοντας να προωθήσει έναν πολυτελέστατο τρόπο εναέριας μεταφοράς.Το επιβατικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε και το πείραμα απέτυχε.