Ο Έλον Μασκ μίλησε ξανά για το αγαπημένο του θέμα: Αν τα ρομπότ θα μας καταστρέψουν

Ο Έλον Μασκ μίλησε ξανά για το αγαπημένο του θέμα: Αν τα ρομπότ θα μας καταστρέψουν
Elon Musk pauses and looks down as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas on February 10, 2022. - Billionaire entrepreneur Elon Musk delivered an eagerly-awaited update on SpaceX's Starship, a prototype rocket the company is developing for crewed interplanetary exploration. (Photo by JIM WATSON / AFP) Photo: AFP
Αυτή τη φορά κινδυνεύουμε από τα ρομπότ ή όχι;

της Prarthana Prakash

Ο Έλον Μασκ είναι «κολλημένος» με τα ρομπότ. Έχει παρομοιάσει τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα της Tesla με «ρομπότ σε τροχούς». Όσο για τα ρομπότ με πόδια, έχει μεγάλα σχέδια να πουλήσει τελικά ένα ανθρωποειδές ρομπότ που ονομάζεται Optimus. Όταν έδειξε το πρωτότυπο πέρυσι, το Optimus δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους ειδικούς και τους επενδυτές της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά αυτό δεν πτόησε τον Μασκ και στην Ημέρα Επενδυτών της Tesla την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος έδειξε την πιο πρόσφατη έκδοση και έκανε μια μεγάλη πρόβλεψη: τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν τελικά να ξεπεράσουν αριθμητικά τους ανθρώπους.

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια οικιακή χρήση για ρομπότ, σίγουρα βιομηχανικές χρήσεις για ρομπότ, ανθρωποειδή ρομπότ», είπε ο Μασκ. «Νομίζω ότι μπορεί να υπερβούμε την αναλογία ένα προς ένα ανθρωποειδών ρομπότ προς ανθρώπους. Δεν είναι καν σαφές τι θα σημαίνει οικονομία σε εκείνο το σημείο».

Το Optimus απέχει ακόμα πολύ από το να ηγηθεί της επανάστασης των ρομπότ. Όταν ο Μασκ το παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας άνθρωπος με στολή ρομπότ και όχι ένα πραγματικό πρωτότυπο. Το 2022, το Optimus έπρεπε να μεταφερθεί στην εκδήλωση για την Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης της Tesla. Στη φετινή του παρουσίαση, ο Μασκ έδειξε βίντεο του νέου Optimus, το οποίο φαίνεται να περπατά μόνο του.

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει μια διαφαινόμενη οικονομική αναταραχή λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ. Τα ρομπότ έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε εργοστάσια για να αντικαταστήσουν θέσεις εργασίας που συνήθιζαν να εκτελούν οι άνθρωποι και πέρυσι σημειώθηκε ζήτηση-ρεκόρ για αυτοματισμούς, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονταν να προσλάβουν εργάτες. Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν απλώς να επιταχύνουν αυτή τη μετάβαση. Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει πως η υπαλληλική εργασία θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν σε μια μελλοντική έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Και ο Kai-Fu Lee, ένας επιχειρηματίας στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε το 2019 ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει το 40% των θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Ο ιστότοπος της Tesla περιγράφει το ανθρωποειδές “Tesla bot” ως ένα ρομπότ που μπορεί να «εκτελεί μη ασφαλείς, επαναλαμβανόμενες ή βαρετές εργασίες». Αλλά το όραμα του Μασκ για το τι μπορούν να είναι τα ρομπότ πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό. Ο Μασκ δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ «πιθανώς θα αξίζουν πολύ περισσότερο από τα αυτοκίνητα μακροπρόθεσμα», καθώς οι χρήσεις τους θα είναι ευρείας κλίμακας. Στο παρελθόν, έχει επίσης αναφέρει ότι τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ως «φίλοι».

Ενώ ο Μασκ είναι θετικός για τα δικά του ρομπότ, είπε την Τετάρτη ότι η υποκείμενη τεχνολογία για την τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να τον «αγχώνει».

«Είναι αρκετά επικίνδυνη τεχνολογία. Φοβάμαι ότι μπορεί να έχω κάνει κάποια πράγματα για να την επιταχύνω», είπε.

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της μητρικής εταιρείας του ChatGPT, OpenAI, αλλά έφυγε από την εταιρεία μετά από λίγα μόνο χρόνια. Έκτοτε αποκάλεσε το εργαλείο chatbot «ανησυχητικό» και επέκρινε την OpenAI ότι αντικρούει τον σκοπό της να είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανοιχτού κώδικα «αντίβαρο προς την Google», κατηγορώντας την ότι είναι «εταιρία κλειστής πηγής, μέγιστου κέρδους».

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πιστεύεται τώρα ότι στήνει ένα πρότζεκτ που θα συναγωνίζεται την OpenAI.

Η Tesla δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com