O Elon Musk θέλει να φτάσει το ίντερνετ στο διάστημα

O Elon Musk θέλει να φτάσει το ίντερνετ στο διάστημα

Ο Elon Musk θέλει να ξεκινήσει τις δοκιμές του SpaceX εντός του 2016.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Elon Musk υπέβαλε αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει οκτώ πειραματικές δορυφορικές δοκιμές στο διάστημα. Οι δορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με κεραίες που θα στέλνουν το σήμα του Διαδικτύου πίσω στην επιφάνεια της Γης.

Το SpaceX, όπως ονομάζεται το νέο εγχείρημα του Elon Musk , προβλέπεται να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2016- ή τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα του ιδρυτή της Tesla. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το SpaceX θα βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος από ό, τι οι τυπικοί δορυφόροι, σε τροχιά 750 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατή η λειτουργία του Διαδικτύου σε υψηλότερες ταχύτητες. Το μειονέκτημα είναι πως μπορεί να καλυφθεί μόνο μία πολύ μικρή περιοχή.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, αναμένεται να λειτουργήσουν 4.000 δορυφόροι προκειμένου να εξυπηρετήσουν έναν σημαντικό αριθμό πελατών. Για να διατηρηθεί το κόστος χαμηλό, οι δορυφόροι θα είναι μικροί, φθηνοί και διαθέσιμοι. Η σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη συνεπάγεται πως οι δορυφόροι θα πρέπει να καταπολεμήσουν τις βαρυτικές δυνάμεις με καύσιμα, τα οποία όταν εξαντληθούν σε έξι μήνες έως ένα χρόνο, θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Είναι μια δυνητικά πολύ δαπανηρή προσπάθεια, ενώ η Google και η Fidelity έχουν ήδη επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο SpaceX. Αποστολή του είναι να εξασφαλίσει αξιόπιστη πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλο τον κόσμο. Εντάσσεται, έτσι, σε μία σειρά προσπαθειών από κολοσσούς της τεχνολογίας, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μια τεράστια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για τη σύνδεση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.