Ο Έντουαρντ Σνόουντεν και οι «φίλοι» Ρώσοι

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν και οι «φίλοι» Ρώσοι

Η ρωσική επίθεση φιλίας στο «βαθύ λαρύγγι» της NSA και ο μυστηριώδης ρόλος της Κούβας.

Όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ για την Μόσχα, στις 23 του περασμένου Ιούνη, ήξερε πολύ καλά που πήγαινε και γιατί. Τρεις ημέρες πριν, οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ την έκδοσή του. Το διαβατήριό του είχε λήξει από τις 21 του μηνός, ανήμερα των 30ων του γενεθλίων. Και τότε, από το πουθενά, του ήλθε ένα ανέλπιστο δώρο «από την Ρωσία με αγάπη».

Εκείνη την γενέθλια ημέρα, αποκαλύπτει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, οι Ρώσοι του άνοιξαν διάπλατα πόρτες και αγκάλες στο προξενείο τους στο Χονγκ Κονγκ -πολύ πιο πριν, δηλαδή, απ’ όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά. «Ήταν οι ίδιοι οι Ρώσοι που τον κάλεσαν», λέει στην Kommersant δυτικός διπλωμάτης. «Την πρόσκληση την διαβίβασαν μέσω των Κινέζων, που ευχαρίστως ήθελαν να τον ξεφορτωθούν».

Διαβάστε ακόμη: «Κρυφάκουγαν» ακόμη και τον ΟΗΕ

Επισήμως, πάντως, η Ρωσία εμμένει στην γνωστή μέχρι σήμερα εκδοχή των γεγονότων: «ήταν αυτός που μας ζήτησε βοήθεια», αναφέρει ανωνύμως στην ρωσική εφημερίδα κρατικός αξιωματούχος, «κάτι που μας εξέπληξε πολύ».

Σε κάθε περίπτωση, περιγράφει η Kommersant, ο Σνόουντεν έμεινε στο ρωσικό προξενείο του Χονγκ Κονγκ μέχρι και τις 23 του μήνα, οπότε πήρε την πτήση για Μόσχα, χωρίς να έχει καν στα χέρια του νόμιμα χαρτιά. Δημοσίευμα της Izvestia μάλιστα τότε ανέφερε ότι το Κρεμλίνο και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συνεργαστεί στενά με τα WikiLeaks για να βοηθήσουν τον Σνόουντεν να αποδράσει από τα κινεζικά εδάφη.

Οι αποκαλύψεις αυτές «αλλάζουν δραματικά το παιχνίδι», εκτιμά ο πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζόσουα Φουστ. «Το ότι ο Σνόουντεν ήταν “στο κρεβάτι” με τους Ρώσους ενώ ήταν ακόμη στο Χονγκ Κονγκ, δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα σενάρια ότι κινήθηκε βάσει σχεδίου για να υπονομεύσει τις ΗΠΑ, κλέβοντας κι αποθηκεύοντας ξεχωριστά χιλιάδες σελίδες απόρρητου υλικού», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Καρούζο, πρώην διευθυντής διαχείρισης ασφάλειας και σύμβουλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Το Σαββατοκύριακο, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν χρησιμοποίησε εξελιγμένες τεχνικές για να καλύψει τα ψηφιακά ίχνη του, διαγράφοντας ή υποσκελίζοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής. «Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι έχει κλέψει», λέει ο Καρούζο, «ή πόσο καιρό υπέκλεπτε απόρρητο υλικό. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι έχει διαχωρίσει το υλικό του σε διάφορους αποθηκευτικούς χρόνους -φορητούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους κλπ».

Το μόνο που ο Σνόουντεν ίσως δεν γνώριζε πραγματικά εκείνο το πρωινό της 23ης Ιουνίου ήταν ποιος έμελλε να είναι ο τελικός προορισμός του περιπετειώδους ταξιδιού. Στα αρχικά του σχέδια -γράφει η Kommersant– η Μόσχα ήταν απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός για την Κούβα. Είχε κλείσει μάλιστα θέση σε μία πτήση της Aeroflot για την Αβάνα, που θα αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Σερεμέτγιεβο την επομένη το πρωί.

Όμως, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο άλλαξε την τελευταία στιγμή γνώμη, ζητώντας από τους Ρώσους να σταματήσουν τον Σνόουντεν να επιβιβαστεί στην πτήση της Aeroflot, σύμφωνα με την Kommersant. Επικαλούμενη μάλιστα πηγές, η ρωσική εφημερίδα  υποστηρίζει ότι η Αβάνα «αλλαξοπίστησε», έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: «Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Σνόουντεν

Τους ισχυρισμούς αυτούς ωστόσο διέψευσε σήμερα ο ίδιος ο Φιντέλ! Σε μία σπάνια παρέμβασή του, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας κατακεραύνωσε με άρθρο του την Kommersant –«μία αντι-επαναστατική», «μισθοφορική εφημερίδα» όπως αναφέρει- χαρακτηρίζοντας το εν λόγω δημοσίευμα «ψευδές λιβελογράφημα».

«Είναι προφανές», γράφει ο Φιντέλ Κάστρο, «ότι οι ΗΠΑ ανέκαθεν προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην Κούβα αλλά αυτή έχει πάντα αντισταθεί και υπερασπιστεί τη θέση της, χωρίς να υπάρχει ανακωχή τα τελευταία 54 χρόνια και θα συνεχίσει να το πράττει για όσο κρίνεται αναγκαίο».

«Θαυμάζω τις θαρραλέες και δίκαιες διακηρύξεις του Σνόoυντεν», συνεχίσει στο άρθρο του ο Κάστρο. «Κατά την άποψή μου, προσέφερε τις υπηρεσίας του στην ανθρωπότητα, αποκαλύπτοντας την βδελυρή, ανέντιμη πολιτική της ισχυρής αυτοκρατορίας, που λέει ψέματα και εξαπατά τον κόσμο». Όσο για τους λόγους που ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε σε εκείνη την πτήση της Aeroflot; Δεν ανέφερε κουβέντα.