Ο επικεφαλής του ΔΟΕ προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε μπροστά στην «πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση»

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε μπροστά στην «πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση»
A sign informs motorists that there is no fuel at a petrol station near Tonbridge, southeast England on September 27, 2021. - Britain experienced further 'panic-buying' of motor fuel today as a shortage of lorry drivers on Covid and Brexit fallout could reportedly see the government use the army to make deliveries. (Photo by Ben STANSALL / AFP) Photo: AFP
Η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έχοντας βυθίσει τις μεγάλες οικονομίες σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Της Chloe Taylor

Ο ραγδαίος πληθωρισμός έχει οδηγήσει τα καθημερινά κόστη σε όλο και υψηλότερα επίπεδα φέτος, προκαλώντας ευρείες ανησυχίες ότι επίκειται παγκόσμια ύφεση.

Η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έχοντας βυθίσει τις μεγάλες οικονομίες σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Ιδιαίτερα η Ευρώπη αισθάνεται τον …πόνο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιδεινώνει την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση της περιοχής, και με τους περιορισμούς στην προσφορά να ωθούν τις τιμές χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τον Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης την Τρίτη, ο Birol προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα «την πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση» χάρη στη σύσφιξη των αγορών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ο Birol δήλωσε ότι μια πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών του καυσίμου στην Ευρώπη, σημαίνει ότι η αγορά θα «σφίξει» το επόμενο έτος.

Ταυτόχρονα, η αγορά πετρελαίου πρόκειται να «σφίξει» επίσης, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί μειώνουν την προσφορά, δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία εκδοχή της εμβληματικής του έκθεσης για την αγορά πετρελαίου. Παρόλο που ο οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ -ένας συνασπισμός μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών- συμφώνησε τις τελευταίες εβδομάδες σε συντονισμένες περικοπές της παραγωγής, μειώνοντας την προσφορά σε μια ήδη σφιχτή αγορά.

Η κίνηση αυτή, η οποία θα μειώσει το 2% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και χαρακτηρίστηκε ως «κοντόφθαλμη» από την κυβέρνηση Μπάιντεν, χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη» την Τρίτη από τον Birol του ΙΕΑ.

«Αρκετές οικονομίες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης», δήλωσε. «Βρήκα αυτή την απόφαση πραγματικά ατυχή».

Εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Ο Birol δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι ο κόσμος χρειάζεται το ρωσικό πετρέλαιο να εισρεύσει στην αγορά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση μπορεί να ικανοποιηθεί.

Οι χώρες της G7 εργάζονται επί του παρόντος για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές αργού σε μια προσπάθεια να εντείνουν την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να βρει διεξόδους για να παραβιάσει το ανώτατο όριο τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι έως και το 90% των αποστολών πετρελαίου της θα μπορούσε να αποφύγει τη συγκεκριμένη πολιτική.

Το Reuters μετέδωσε την Τρίτη ότι ο επικεφαλής του ΙΕΑ δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα κάτι θετικό υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς.

«Νομίζω ότι αυτό είναι καλό, επειδή ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στην αγορά προς το παρόν», δήλωσε ο Birol, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. «Ένα 80% με 90% είναι ένα καλό και ενθαρρυντικό επίπεδο προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση».

Πηγή: fortune.com