Ο Ερντογάν κερδίζει τη «μάχη» με τον εκδοτικό όμιλο Dogan

Ο Ερντογάν κερδίζει τη «μάχη» με τον εκδοτικό όμιλο Dogan

Παραιτήθηκε από τη θέση του ο διευθυντής της «Hurriyet» μετά την δριμεία κριτική του Τούρκου πρωθυπουργού, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet ύστερα από τη δριμεία κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του εκδοτικού ομίλου Dogan, της ιδιοκτήτριας εταιρείας της εφημερίδας. Η αποχώρηση του Ενις Μπερμπέρογλου από την ιστορική εφημερίδα έρχεται λίγο πριν από τις αυριανές κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης την Πέμπτη, ο Ερντογάν άσκησε κριτική εναντίον του ομίλου Dogan κατηγορώντας τον ότι πρόβαλε αντιισλαμικά σχόλια σε έναν από τους τηλεοπτικούς του σταθμούς και ότι η κάλυψή του των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας είναι φιλοισραηλινή.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συχνά εκφράσει ανησυχία για την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας τις απολύσεις διευθυντών και δημοσιογράφων. Βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου συνδέουν την αποχώρηση του Μπερμπέρογλου χθες από την Hurriyet με τέτοιου είδους πιέσεις, αλλά το ίδιο το έντυπο το διαψεύδει κάνοντας λόγο για «πολιτικά σενάρια» και υποστηρίζει ότι ο Μπερμπέρογλου αποχώρησε οικειοθελώς.

Ο ίδιος, πάντως, ο Μπερμπέρογλου δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση.

Ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα γίνει ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας, σε μία περίοδο που οι ενέργειές τους έχουν οδηγήσει στα ύψη την πόλωση στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πολεμικές σχέσεις με τον όμιλο Dogan, διαψεύδει τις κατηγορίες για αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει αντίθετα ενισχύσει αυτές τις ελευθερίες από τότε που ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ερντογάν και επίσημα στη «μάχη» των προεδρικών εκλογών

«Βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του βλέπει ο Ερντογάν