Ο Ερντογάν θέλει διεθνή συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό – Νέα επίθεση στο Ισραήλ

Ο Ερντογάν θέλει διεθνή συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό  – Νέα επίθεση στο Ισραήλ
epa10661321 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «το Ισραήλ εκδικείται τα μωρά, τα παιδιά και τις γυναίκες της Γάζας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε το Σάββατο να πραγματοποιηθεί διεθνή συνδιάσκεψη για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ερντογάν τόνισε πως «το Ισραήλ εκδικείται… τα μωρά, τα παιδιά και τις γυναίκες της Γάζας. Αυτό που επείγει στη Γάζα δεν είναι παύσεις για λίγες ώρες, μάλλον χρειαζόμαστε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Reuters υπενθυμίζει πως η Τουρκία, η οποία έχει κλιμακώσει έντονα την κριτική της στο Ισραήλ καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει ενταθεί, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και φιλοξενεί μέλη της Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης.

«Δεν μπορούμε να βάζουμε τους αντιστασιακούς της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους στην ίδια κατηγορία με τους κατακτητές», δήλωσε ο Ερντογάν.

Μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων εξαρτάται από τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, είπε ο Ερντογάν.

«Πιστεύουμε ότι μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη θα αποτελέσει την πιο κατάλληλη βάση γι’ αυτό. Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις αναγκαίες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητής, για τη διατήρηση της ειρήνης που θα εγκαθιδρυθεί στο πλαίσιο αυτό» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com