Ο ευγενικός μαθητής που άνοιξε πυρ σε σχολείο του Σιάτλ

Ο ευγενικός μαθητής που άνοιξε πυρ σε σχολείο του Σιάτλ

Νεκροί και τραυματίες μετά την επίθεση σε λύκειο της περιοχής. Νεκρός ο δράστης. 

Ένας ένοπλος μαθητής άνοιξε πυρ μέσα σε λύκειο στα βόρεια του Σιάτλ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο μαθητής του λυκείου που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε μία συμμαθήτριά του και να τραυμάτισε άλλους 4 χθες στο σχολείο του στο βόρειο Σιάτλ περιγράφεται από συμμαθητές και γονείς ως ένα δημοφιλές και «ευγενικό» παιδί ωστόσο ο ίδιος εμφανιζόταν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως ένας πληγωμένος έφηβος που πολλές φορές δεν έκρυβε την οργή του.

Η αστυνομία δεν έχει εξακριβώσει μέχρι στιγμής τους λόγους που ο Τζέιλεν Ρέι Φράιμπεργκ, ενός πρωτοετής στο Λύκειο Μέρισβιλ- Πίλτσακ στο Μέρισβιλ, εισήλθε στην καφετέρια του σχολείου του και άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του.

Η Ρεμπέκα Κούλεϊ, μητέρα ενός μαθητή στο σχολείο αυτό, δήλωσε ότι ο Φράιμπεργκ ήταν ένας δημοφιλής παίκτης ράγκμπι που πρωτοστατούσε στις δραστηριότητες του σχολείου.

Τα μηνύματα ωστόσο που ο ίδιος αναρτούσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter καταδεικνύουν ένα αίσθημα απογοήτευσης κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

«Δεν θα διαρκέσει… Ποτέ δε διαρκεί…» ήταν το τελευταίο tweet που έγραψε ο Φράιμπεργκ την Πέμπτη.

Τις 3 τελευταίες ημέρες ο ίδιος είχε αναρτήσει πολλά μηνύματα στο Twitter που άφηναν να εννοηθεί ότι περνούσε έναν επώδυνο χωρισμό.
«Έπρεπε να είχα ακούσει… Είχες δίκιο… Πάντα είχες δίκιο…» έγραψε σε ένα tweet.

Σε ένα άλλο έλεγε: «Με διαλύει… Πραγματικά… Γνωρίζω ότι μοιάζω να το ξεπερνώ… Αλλά όχι… Και ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω…».
Τον Αύγουστο σε ορισμένα μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter ο Φράϊμπεργκ εμφανιζόταν οργισμένος.

«Θα με νευριάσεις… Και τότε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις θα προκληθούν… και δε νομίζω ότι θα σου αρέσει.. Δεν θα σου αρέσει τι θα συμβεί στη συνέχεια» έγραψε ο ίδιος.

Το προφίλ του Φράιμπεργκ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook δείχνει ένα πιο χαρούμενο παιδί που έχει αναρτήσει φωτογραφίες όπου απεικονίζεται μαζί με κορίτσια, αλλά και ποζάρει κρατώντας ένα τουφέκι και ένα ελάφι που έχει σκοτώσει σε κυνήγι. Επίσης απεικονίζεται σε μια βάρκα με φάλαινες όρκα να κολυμπούν πίσω του.

Tην ίδια ώρα ένας μαθητής επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Seattle Times ότι ο Τζέιλεν Φράιμπεργκ «ποθούσε ένα κορίτσι που δεν ήθελε να βγει μαζί του και ότι βρισκόταν ανάμεσα στα πρόσωπα εναντίον των οποίων πυροβόλησε».

Η αστυνομία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας ότι οι έρευνες έχουν μόλις ξεκινήσει.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι πρώτοι πυροβολισμοί αναφέρθηκαν στις 10:45 τοπική ώρα (20:45 ώρα Ελλάδας) από κάποιον που βρισκόταν μέσα στο σχολείο. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί πού ακριβώς έγινε το επεισόδιο. Ο Λαμουρέ δεν διευκρίνισε επίσης αν ο δράστης ήταν άνδρας ή γυναίκα και αν αυτοκτόνησε, όπως μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης ή αν σκοτώθηκε από αστυνομικούς.

Η αστυνομία δεν πιστεύει πάντως ότι ο ένοπλος είχε συνεργούς και προσπαθούν να χειριστούν πολύ προσεκτικά την υπόθεση καθώς η εκκένωση του κτιρίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι αστυνομικοί ερευνούν πολύ προσεκτικά όλες τις αίθουσες και τους αποθηκευτικούς χώρους

 

Ο δράστης μπήκε στην αίθουσα του κιλικίου και άνοιξε πυρ στοχεύοντας σε ένα τραπέζι όπου κάθονταν συμμαθητές του. «Ήρθε από πίσω και στο χέρι του κρατούσε ένα όπλο. Πυροβόλησε περίπου 8 φορές. Στο τραπέζι αυτό κάθονταν φίλοι του οπότε δεν ήταν τυχαίο γεγονός», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο μαθητής Τζόρνταν Λούτον, προσθέτοντας ότι ο ένοπλος πυροβόλησε ύστερα αρκετές ακόμα φορές. «Έπειτα γύρισε, κοίταξε εμένα και την κοπέλα μου… και χαμογέλασε αχνά. Ύστερα γύρισε πάλι και άρχισε να πυροβολεί ξανά», δήλωσε ο Λούτον.

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KIRO πρόβαλε εικόνες από μαθητές οι οποίοι έτρεχαν έξω από το κτίριο πανικόβλητοι να σωθούν με τα χέρια ψηλά ενώ αστυνομικοί πλησίαζαν κρατώντας όπλα.

Η κατάσταση της υγείας των 4 μαθητών που τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες συμμαθητή τους σε σχολείο κοντά στο Σιάτλ των ΗΠΑ θεωρείται κρίσιμη, σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου όπου διακομίστηκαν.
Δύο κορίτσια και ένα αγόρι φέρουν «σοβαρά τραύματα στο κεφάλι», σύμφωνα με δηλώσεις της Τζοάν Ρόμπερτς, επικεφαλής της κλινικής Πρόβιντενς Ρίτζιοναλ στο Έβερετ.

Ένα ακόμα αγόρι που φέρει τραύμα από πυροβολισμό στο σαγόνι μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο αφού η κατάστασή του χαρακτηρίστηκε λιγότερο σοβαρή.

«Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το θάνατο δύο ανθρώπων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διοικητής της αστυνομίας του Μέρισβιλ, Ρομπ Λαμουρέ.