Ο Φάρατζ, ο Τραμπ και η ατάκα βγαλμένη από τη διαφήμιση των… Ferrero Rocher

Ο Φάρατζ, ο Τραμπ και η ατάκα βγαλμένη από τη διαφήμιση των… Ferrero Rocher

Κωμικές διαστάσεις λαμβάνει η διαδικασία στελέχωσης της βρετανικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο υπέρμαχος του Brexit, για τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ήταν εξαιρετικός ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά την πρωθυπουργό της χώρας του Τερέζα Μέι διακωμωδώντας τη γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση με τη δεξίωση του πρέσβη, ο οποίος σερβίρει σε δίσκο διάσημα σοκολατάκια.

Η κυβέρνηση της Μέι απέρριψε την πρόταση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα για τον… “Πρεσβευτή Φάρατζ” λέγοντας ότι δεν υπάρχει κενή θέση, καθώς ο Κιμ Ντάροκ υπηρετεί αυτή την περίοδο ως πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε ένα πάρτυ που έγινε στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου, ο Φάρατζ έγινε δεκτός με επευφημίες από τους παρισταμένους χρηματοδότες του όταν εμφανίστηκε με έναν δίσκο με πυραμίδες από Ferrero Rocher.

Ο Φάρατζ εξήρε την “πολιτική επανάσταση”, όπως την χαρακτήρισε, που οδήγησε στο Brexit και στη συνέχεια στην εκλογή του Τραμπ, τον οποίο ο ηγέτης του βρετανικού ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) είχε υποστηρίξει σε προεκλογική του συγκέντρωση.

“Για όσους βρίσκονται εδώ και δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτό που συνέβη το 2016, έχω κάτι πραγματικά φρικτό να σας ανακοινώσω: του χρόνου θα είναι τρισχειρότερα”, είπε ο Φάρατζ στους προσκεκλημένους κατεβαίνοντας τη σκάλα σε αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου εν μέσω γέλιων και χειροκροτημάτων.

“Εχω την εντύπωση ότι έρχεται και νέος σεισμός στη βρετανική πολιτική σκηνή, ίσως στις επόμενες εκλογές”, είπε ο ίδιος αφού προηγουμένως παραπονέθηκε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να κυβερνάται από “την τάξη επαγγελματιών πολιτικών καριέρας”.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV σχετικά με τις βλέψεις του Φάρατζ για τη θέση του πρεσβευτή στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε ότι αν χρειαστεί ποτέ συμβουλές από εκείνον, έχει το τηλέφωνό του.

“Πείτε του να μην ετοιμάζεται”, σχολίασε χαρακτηριστικά.