Ο φόβος της ύφεσης φέρνει από την Αμερική τη “μόδα” των συμβασιούχων

Ο φόβος της ύφεσης φέρνει από την Αμερική τη “μόδα” των συμβασιούχων
HIRED rubber stamp. Part of a rubber stamp series.
Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για συμβασιούχους εργαζομένους κατά περισσότερο από 25%

του Tristan Bove

Οι αμερικανικές εταιρείες επέλεξαν να μη ρισκάρουν φέτος όσον αφορά τις προσλήψεις εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση.

Η συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών εταιρειών είναι βέβαιη ότι μια οικονομική ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και πολλά στελέχη σχεδιάζουν ανάλογα. Το 98% των CEO των ΗΠΑ αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες και πολλές εταιρείες τεχνολογίας και επενδύσεων έχουν ανακοινώσει πάγωμα προσλήψεων για να προετοιμαστούν για μια ύφεση.

Καθώς η εμπιστοσύνη στην οικονομία πέφτει κατακόρυφα, οι εταιρείες είναι λιγότερο πιθανό να προσλάβουν μόνιμους εργαζομένους και στρέφονται σε υπαλλήλους που δεν χρειάζονται μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Ο αριθμός των ανοιχτών συμβάσεων και προσωρινών θέσεων που αναρτήθηκαν από αμερικανικές εταιρείες μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφεραν οι Financial Times την Πέμπτη με βάση στοιχεία που παρέχονται από την πλατφόρμα προσλήψεων LinkedIn. Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι οι εταιρείες είναι όλο και πιο πρόθυμες να μειώσουν το κόστος καθώς τα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την οικονομία για το 2023.

Η απόφαση των εταιρειών να στραφούν σε συμβασιούχους εργαζόμενους ενόψει μιας αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στην άνθηση που γνώρισε η οικονομία των συμβασιούχων τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημία πυροδότησε έκρηξη ενδιαφέροντος για προσωρινή απασχόληση, καθώς η παραδοσιακή δομή εργασίας διαταράχτηκε και πολλοί εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας ως συμβασιούχοι από ανάγκη, ενώ οι εταιρείες στράφηκαν επίσης σε συμβασιούχους για να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Οι εταιρείες με περισσότερους από 25 υπαλλήλους αύξησαν κατά 24,5% τις προσλήψεις συμβασιούχων μεταξύ 2019 και 2020, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας λογισμικού HR Gusto, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων για κάθε εργαζόμενο σταθερής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 48% μεταξύ 2017 και 2021, όταν η αναλογία των συμβασιούχων προς τους υπαλλήλους σταθερής απασχόλησης ήταν περίπου ένα προς πέντε.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνέχισαν να αυξάνονται από τότε. Ο αριθμός των εργαζομένων με σύμβαση στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 55 εκατομμύρια το 2020 σε 60 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ιστότοπου ανεξάρτητων προσλήψεων Upwork. Σχεδόν το 40% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ απασχολήθηκαν ως συμβασιούχοι το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη μελέτη, προσθέτοντας περίπου 1,35 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός φέτος έχει δυσκολέψει τους εργαζομένους να τα βγάλουν πέρα και έκανε πολλούς αμερικανούς υπαλλήλους να ζουν οριακά από το μισθό τους – ωθώντας πολλούς να στραφούν σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για κάποια επιπλέον χρήματα. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων που εντάχθηκαν στην οικονομία ως συμβασιούχοι νωρίτερα φέτος το έκαναν λόγω του πληθωρισμού, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου από τον πάροχο πληρωμών Branch.

Η οικονομία των συμβασιούχων είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023, καθώς οι πλατφόρμες πληρωμών που ειδικεύονται σε ελεύθερους επαγγελματίες και προσλήψεις με συμβάσεις αναμένουν «διψήφια αύξηση» στον αριθμό αυτών των εργαζομένων το επόμενο έτος, σύμφωνα με μελέτη Νοεμβρίου από την εταιρεία πληρωμών και fintech PYMNTS.

Πηγή: Fortune.com