Ο γίγαντας των σούπερ μάρκετ πάει Silicon Valley

Ο γίγαντας των σούπερ μάρκετ πάει Silicon Valley

Η Walmart ξεκινά μια τεχνολογική θερμοκοιτίδα και αυτό είναι ο λόγος.

του Φιλ Γουάμπα

Η Walmart επιδιώκει να επιταχύνει δραστικά την ανάπτυξη της τεχνολογίας λιανικής πώλησης που έχει στη διάθεσή της.

Και για να το κάνει αυτό, ο γίγαντας της λιανικής ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την ίδρυση του Store No 8, ενός cluster καινοτομίας οι επιχειρηματίες του οποίου δεν θα δεσμεύονται από το τι υπαγορεύουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μπέντονβιλ ή η βραχυπρόθεσμη εστίαση της Wall Street.

Στόχος του cluster θα είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας λιανικής που η Walmart χρειάζεται για να εκσυγχρονιστεί μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Επιπλέον, το Store No 8 θα βοηθήσει την εταιρεία να αντιπαρατεθεί με ανταγωνιστές όπως η Amazon.com.

Το Store No 8 θα βρίσκεται στη Silicon Valley και θα στεγάζει νεοφυείς επιχειρήσεις που κατέχει η Walmart αλλά διοικούνται ανεξάρτητα.

Η εξέλιξη αυτή είναι η πιο πρόσφατη έκφραση της νέας, δυναμικής κουλτούρας που η Walmart επιδιώκει να εισαγάγει στη στρατηγική ηλεκτρονικού εμπορίου της υπό την ηγεσία του Μαρκ Λόρε, το διαδικτυακό κατάστημα Jet.com του οποίου αγόρασε πέρυσι η Walmart για 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η εστίαση δεν βρίσκεται στο σήμερα, οι εταιρείες αυτές μπορούν να σκεφτούν σε μια ευρύτερη κλίμακα» είπε ο Λόρε στο συνέδριο Shoptalk στο Λας Βέγκας. «Όλο αυτό είναι ανεξάρτητο από τον βασικό οργανισμό ώστε οι startups αυτές να μπορούν να σκέφτονται και να δρουν γρήγορα».

Τώρα τελευταία, η Walmart έχει στραφεί με …ζέση στο e-commerce. Κατά τη διάρκεια των εορτών οι ψηφιακές πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% ενώ μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες η εταιρεία έχει εξαγοράσει τρεις εταιρείες διαδικτυακής λιανικής – ModCloth, ShoeBuy και Moosejaw – για να διαφοροποιήσει τα προσφερόμενα προϊόντα της μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, η Walmart θέλει να διατηρεί επαφή και με το μέλλον του κλάδου. Ο CEO της εταιρείας, Νταγκ ΜακΜίλον ελπίζει να ενσωματώσει το καινοτόμο ήθος της Jet.com ώστε η μητρική εταιρεία να βρίσκει τρόπους ανανέωσης. Γι’ αυτό και η λογική του Store No 8 θα είναι αυτή της «θερμοκοιτίδας», επενδύοντας σε άλλες startups και συνεργαζόμενη με αυτές, με venture capitalists και με ακαδημαϊκούς για την ανάπτυξη τεχνολογιών ρομποτικής, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, μηχανικής μάθησης, και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως το θέτει η ίδια η Walmart, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Store No 8 θα έχουν την ευχέρεια να αναπτυχθούν και να δοκιμάζουν πράγματα χωρίς την πίεση της συνύπαρξης με τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο.