Ο «γιος της παπαρούνας» γίνεται αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση περί διαφορετικότητας

Ο «γιος της παπαρούνας» γίνεται αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση περί διαφορετικότητας
Ένα βιβλίο – συνεργασία του Δημήτρη & της Παυλίνας Κωνσταντάρα

Σε μια γιορτή συγκίνησης, σύνδεσης και κοινωνικών μηνυμάτων, μπροστά σ΄ ένα μεγάλο και ευρύ ακροατήριο,  εξελίχθηκε το βράδυ της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου στον πολυχώρο «Άτρακτος», η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Ο γιος της Παπαρούνας» (εκδόσεις Δίχτυ) που έγραψαν από κοινού ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας και η κόρη του, Παυλίνα που εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας.

Όλη σχεδόν η οικογένεια Κωνσταντάρα ( Δημήτρης, Παυλίνα και Λάμπρος) συνεργάστηκε στην παρουσίαση της ιστορίας που καταγράφει τη συγκλονιστική πορεία ενός κοριτσιού από την Παλαιστίνη που καταλήγει πρόσφυγας/μετανάστης στην Αθήνα, πέφτει στα χέρια μιας εγκληματικής οργάνωσης εκμετάλλευσης των προσφύγων, μένει έγκυος από τον αρχηγό της σπείρας, αποδρά από την «έδρα» της σπείρας, γεννάει ένα αγοράκι και το εγκαταλείπει στο θάλαμο νεογνών του μαιευτηρίου. Μη μπορώντας να το μεγαλώσει, φεύγει νύχτα, με την ελπίδα ότι το μωρό θα έχει καλύτερη τύχη χωρίς αυτήν την οποία αναζητεί η αστυνομία αλλά και η συμμορία που την εκμεταλλευόταν. Το μωρό καταλήγει στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και λίγο αργότερα υιοθετείται από ένα ζευγάρι, μεγαλώνει με αγάπη ώσπου έρχεται η στιγμή που ζητάει –όπως έχει δικαίωμα- να γνωρίσει την πραγματική του μητέρα.

Η  παρουσίαση είχε θεατρική ατμόσφαιρα και εμπλουτίστηκε από οπτικοακουστικό υλικό, λίγα λόγια από τους συγγραφείς και αποσπάσματα από το βιβλίο που διάβασαν η ηθοποιός Εύη Σαουλίδου και τα δυο αδέλφια Παυλίνα και Λάμπρος, με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα να κάνει τις συνδέσεις. Δυο θαυμάσιες ομιλήτριες, η parent coach Δήμητρα Γούναρη και η  Σύμβουλος Κινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και δασκάλα Κίνησης Μάρθα Κλουκίνα, μίλησαν για τη διαφορετικότητα και το πως η κοινωνία την αντιλαμβάνεται, με επίκεντρο την υιοθεσία.

Και τέλος, μέσα στις επιδοκιμασίες του κοινού, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ανακοίνωσε στον γνωστό τυφλό δικηγόρο και πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Με Άλλα Μάτια» Βαγγέλη Αυγουλά ότι το κείμενο του βιβλίου, προσφέρεται στην Οργάνωση ώστε να ηχογραφηθεί και σε ακουστική μορφή να διατίθεται σε όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης.